Anvelt pooldab valimisea langetamist kohalikel valimistel

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Justiitsminister Andres Anvelt.
Justiitsminister Andres Anvelt. Foto: Liis Treimann / Postimees

Justiitsminister Andres Anvelt ütles täna toimuval rahvusvahelisel konverentsil, et toetab valimisea langetamist kohalike omavalitsuste valimistel ja lubada hääletama vähemalt 16-aastased.

Praegu saavad hääletada inimesed, kes on vähemalt 18-aastased.

«Uuringud näitavad, et noored on peale põhikooli lõpetamist poliitikast juba teadlikud ja astuvad ise aktiivseid samme poliitikas kaasalöömiseks, näiteks moodustades noortevolikogusid või korraldades varivalimisi. Seetõttu pean mõistlikuks, et kohalikel valimistel võiksid 16-aastased noored hääletamisõigust omada. Selles vanuses noored on ka juba sotsiaalselt piisavalt küpsed, et valimistel oma valik iseseisvalt teha,» ütles Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda kuuluv Anvelt.

Justiitsminister tõi välja, et valimisea langetamine ei ole võimalik üleöö ja see vajab kahe riigikogu koosseisu heakskiitu. Järgmised kohalikud valimised on aga alles aastal 2017.

«Seda enam on mul hea meel tõdeda, et paljud noored siin, kes selleks ajaks on 18-aastased,  ei mõtle mitte enda poliitilisele tulevikule, vaid oma nooremate vendade-õdede, sõprade võimalustele. See on midagi, mis võiks olla eeskujuks ka tänases Eesti nii-öelda täiskasvanute poliitikas,» lausus Anvelt.

Ministri sõnul mõjutaks valimisea langetamine kõiki Eesti noori ühiselt, kuivõrd valida saaksid alaliselt kohalikus omavalitsuses elavad noored kodakondsusest olenemata. «Seeläbi saame valimiste kaudu saavutada ka parema lõimumise, loodetavasti tõsta valimisaktiivsust ning saavutada tasakaalu nooremate ja vanemate valijate huvide esindatuses,» rääkis Anvelt.

Teistest Euroopa riikidest on valimisõigus antud 16-aastastele näiteks Austrias, Ungaris, Sloveenias ning mõnedes Saksamaa liidumaades. Samuti katsetas kolm aastat tagasi valimisea langetamist kohalikel valimistel Norra riik ning Šoti iseseisvusreferendum saab avatuks ka 16- aastastele.

Valimisea langetamine puudutaks vaid kohalike omavalitsuste valimisi, riigikogu valimiste puhul jääks see endiselt samaks ehk hääletada võiksid inimesed alates 18-aastaseks saamisest. Kandideerimisõiguse iga jääks samuti muutumatuks.

Rahvusvaheline konverents teemal »Aktiivse valimisea langetamise mõjud ja võimalused» toimub täna Tallinna Ülikoolis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles