Valimispõlgurit tuli Põltsamaal tikutulega otsida

Oliver Kund
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Ühtegi neist suurtest neljast erakonnast ma ei taha valida ja üksikkandidaadid on ka nõrgad. Tarandi valisin eelmine kord ära, rohkem ei taha. Ta ei teinud midagi, selles asi oligi,» rääkis reklaamiärimees Märt Potter.
«Ühtegi neist suurtest neljast erakonnast ma ei taha valida ja üksikkandidaadid on ka nõrgad. Tarandi valisin eelmine kord ära, rohkem ei taha. Ta ei teinud midagi, selles asi oligi,» rääkis reklaamiärimees Märt Potter. Foto: Jassu Hertsmann/

Veinipealinn Põltsamaa tõestas valimispäeval, et kuigi europarlamendi valimistel osalemise protsent jääb alla 50, siis õiget valimispõlgurit väikelinnast naljalt ei leia.

«Ma annan oma hääle Marju Lauristinile. Minu jaoks otsustas teledebatt - ta jättis seal targa ja teadliku inimese mulje,» leidis põltsamaalanna Taimi Geraštšenko lustlikult. «Ma arvan, et Laurstinil oleks ka Eestis veel teha küll, aga okei – las ta läheb.»

Kuulsa nimekaimu kauge sugulane, Maaülikoolis õppiv Marko Ansiptunnistas, ettemagi valik polnud veel mõni päev tagasi kivisse raiutud, vaid selgus internetis tehtud valimistestil. Andrus Ansipi asemel kirjutab ta sedelile sedakorda hoopis üksikkandidaadi numbri.

«Ansip kandideerib ka, aga ei ole mõelnud teda valida. Ütleme nii, et vaated on vähe teised. Üksikkandidaadid argumenteerivad hästi, tunduvad kindlad olema,» arvas noormees.

Valimispõlgurid ei andnud näole

Kulus tükk otsimist enne, kui Postimehel õnnestus tabada ka mõni hääletamast loobunu. «Pole kedagi valida,» tunnistas Tartus reklaamiäri tegev Märt Potter, kes perega Põltsamaal peatus, et jäätisest jahutust otsida.

«Ühtegi neist suurtest neljast erakonnast ma ei taha valida ja üksikkandidaadid on ka nõrgad. Tarandi valisin eelmine kord ära, rohkem ei taha. Ta ei teinud midagi, selles asi oligi,» väitis mees.

Potter möönas, et mõneti on valimata jätmine tema vaikne protest. «Viimasel paaril aastal on Reformierakonnal ja IRLil olnud liiga palju jamasid. Lisaks on Eesti liiga vähe kohti, et parlamendis midagi tegelikult ära teha.»

Mehe hinnangul võiks parteid algatuseks hakata Eestis riigimehelikumalt käituma. «Võtame näiteks regionaalpoliitika – haldusreformi ei suudeta ära teha. Reformierakond viskas IRLi üle parda ja hakkas kohe hoopis uut juttu ajama,» tõi Potter näiteks.

Liiatigi solgib toetusi külvav Euroopa Liit tema sõnul turumajandust ja isegi Reformierakond vaatab sellele läbi sõrmede. Mida peaks tegema, et mees meelt muudaks ja ikkagi valima läheks? «Vabalt – ma olen tegelikult kergelt ümber räägitav. Aga vist ei ole kedagi, kes seda teeks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles