Valimiskomisjoni arvutusviga külvas valimisõhtul segadust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Parlamendi valimised
Euroopa Parlamendi valimised Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Vabariigi valimiskomisjoni arvutusviga, mille käigus komisjon kuvas üle tunni oma kodulehel ebakorrektseid valimistulemuste protsente, külvas valimisõhtul segadust.

«See oli lihtsalt üks väike tehniline apsakas, aga kõik tulemused olid õiged. See lihtsalt kuvas seda protsenti valesti,» ütles vabariigi valimiskomisjoni meedianõunik Kristi Kirsberg BNSile.

Valimiskomisjoni koduleht näitas enam kui tunni aja jooksul, justkui Reformierakond oleks saanud 35,4 protsenti, Keskerakond 32,6 protsenti, Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) 20,3 protsenti, Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) 19,8 protsenti ja Indrek Tarand 19,2 protsenti häältest.

Tegelikult kogus Reformierakond 24,3 protsenti, Keskerakond 22,3 protsenti, IRL 13,9 protsenti, SDE 13,6 protsenti ja Indrek Tarand 13,2 protsenti häältest.

Valimiskomisjoni viga eksitas teiste hulgas ka Keskkerakonna esimeest ja Tallinna linnapead Edgar Savisaart, kes ütles erakonna valimispeol peetud kõnes, et Keskerakond parandas oma tulemust. «Eelmistel valimistel hääletas Keskerakonna poolt üks neljandik Eesti valijatest ehk 26 protsenti, siis nüüd oli neid üks kolmandik ehk 32 protsenti,» sõnas Savisaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles