Saarts: Keskerakonna valimistulemus tekitab erakonnas kindlasti küsimusi

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Saarts
Tõnis Saarts Foto: Peeter Langovits

Kõige suurem üllatus Euroopa Parlamendi valimistel on Reformierakonna kaks kohta ja Yana Toomi edu Edgar Savisaare ees, leiab politoloog Tõnis Saarts.

«Ansipi rekordhäälesaak ikkagi näitab, et sisepoliitiline kogemus ja pädevus Euroopa asjades loeb. Reformierakond peaks tõsiselt tänama ka Kaja Kallast, kelle hea esinemine tõi neile teise koha. Ilmselt oligi see Reformierakonna suur pluss, et neil oli välja panna kaks populaarset, kompetentset, kuid mõneti vastandlike omadustega kandidaati - need, kellele ei meeldinud Ansipi jõulisus ja ennastkiitev stiil, valisid hoopis palju tasasema ja asisema Kaja Kallase,» ütles Saarts Reformierakonna head tulemust kommenteerides.

Samas aga usub Saarts, et Yana Toomi edu oli ilmselt suur üllatus ka Keskerakonnale endale. «Kuigi Edgar Savisaar ütles, et ta Euroopa Parlamenti ei lähe, siis vaevalt, et ta praeguste valimistulemuste üle üliõnnelik on. Pikemas perspektiivis tekitab see erakonnas kindlasti küsimusi ja ilmselt ka pingeid,» lisas politoloog.

Samas demonstreerib see Saartsi arvates seda, et Keskerakond on muutumas järjest enam erakonnaks, kelle edu sõltub peasjalikult venekeelsest elektoraadist. «Ma ei ole kindlasti nõus nendega, kes ütlevad, et Toomi minek Brüsselisse on katastroof ja hakkab tõsiselt kahjustama Eesti huve. Vaevalt, et venekeelse elanikkonna esindajad Eestis saavad endale lubada nii Kremli-meelset käitumist nagu Tatjana Ždanoka Lätist, kes on ka Lätis ikkagi olnud palju radikaalsema vene erakonna ja valijaskonna esindaja kui tänane Eesti Keskerakond.»

Saartsi sõnul tekitab küsimusi Isamaa ja Res Publica Liidu üsna nõrk tulemus. «See näitab, et nende poolt tõstatatud julgeoleku ja Vene-ohu temaatika ei töötanud nii hästi, kui loodeti, või kui töötas, siis pigem Reformierakonna kasuks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles