Lumi: Savisaar pani e-valijate aktiivsust ennustades julmalt mööda

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ott Lumi
Ott Lumi Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Suhtekorraldaja Ott Lumi sõnul võinuks eurovalimiste eelhääletuse aktiivsuse põhjal eeldada kõrgemat osalusprotsenti, kuid tegelikult moondas pilti lihtsalt e-valijate rekordiline osakaal. See seab tema hinnangul kahtluse alla ka selle, kas Keskerakond ikka võtab valimistel kaks mandaati.

Lumi ütles Postimehele, et hindab Euroopa Parlamendi valimiste 36,44 protsendi suurust osalust normaalseks. «Matemaatiliselt prognoosides oleks võinud eelhääletuse aktiivsuse põhjal eeldada kõrgemat osalust, aga tegelikult moondas pilti lihtsalt seekordne rekordarv e-valijaid. Rekordarv suhtarvuna valijatest, mitte absoluutarvuna,» lausus ta.

Tema sõnul annab see järjekordselt tõestust sellest, et poliitilist käitumist võib, kuid ei pruugi saada matemaatiliselt ennustada. «Selles mõttes pani Edgar Savisaar eile julmalt mööda, väites, et e-valimiste aktiivsus langes. Läks risti vastupidi,» märkis Lumi.

Kui vaadata valimisaktiivsust maakonniti, võib Lumi hinnangul öelda, et see, kellele läheb teine mandaat, on küsitavam, kui eelnenud küsitluste põhjal oletati. «Sellise küsimuse tekitab Ida-Viru madal aktiivsus. Tallinna aktiivsus on küll kõrge, kuid kõrge e-valijate hulk ei indikeeri meile, et Keskerakonna valija tuli teistega võrreldes enam välja,» ütles ta.

Vabariigi valimiskomisjoni esialgsetel andmetel võttis Eestis täna toimunud Euroopa Parlamendi valimistest osa 36,44 protsenti valijatest. Kõige suurem oli osalusprotsent Tallinnas, kus hääletamas käis 43,57 protsenti valijatest. Harjumaal oli valimisaktiivsus 39,85 ja Tartu linnas 38,8 protsenti.

Alla 30 protsendi jäi valimisosalus Lääne-Virumaal (29,75 protsenti), Võrumaal (29,74), Saaremaal (29,52) ja Põlva maakonnas (29,39). Ida-Virumaal oli aktiivsus 30,89 protsenti.

Elektrooniliselt hääletas 11,45 protsenti valijatest. Kõigist valimistel osalenud inimestest moodustasid elektrooniliselt hääletanud 31 protsenti. Kokku osales eelhääletamisel 53 protsenti kõigist hääletanutest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles