Eestis algas europarlamendi valimiste hääletus

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti ja Euroopa Liidu lipp.
Eesti ja Euroopa Liidu lipp. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Eesti valimisjaoskonnad avasid täna kell 9 oma uksed ning algas Euroopa Parlamendi valimiste hääletus, jaoskonnad jäävad avatuks kella 20ni.

Esialgsed valimistulemused avalikustatakse südaööl.

Valimispäeval saab hääletada vaid oma elukohajärgses jaoskonnas. Kaasa tuleb võtta kehtiv isikut tõendav dokument, näiteks pass, ID-kaart, juhiluba või pensionitunnistus, millel on isiku nimi, sünniaeg või isikukood ja foto. Valijakaarti ei ole vaja kaasa võtta.

Terviseseisundi või mõne muu mõjuva põhjuse tõttu on võimalik ka kodus hääletada. Selleks tuleb esitada kirjalik taotlus oma elukohajärgsele jaoskonnakomisjonile hiljemalt täna kell 14. Hääletuskasti saab koju tellida ka telefoni teel kella 9-14.

Tänavustel valimistel osaleb kaheksa erakonda, mille nimekirjas kandideerib kokku 72 inimest, ja 16 üksikkandidaati ehk 14,7 inimest ühele kohale. Eestist valitakse europarlamenti kuus saadikut.

Elektroonilisel hääletamisel ja valimisjaoskondades toimunud eelhääletusel on oma valiku juba  teinud 19,3 protsenti valijatest.

Eelmistel, 2009. aastal toimunud Euroopa Parlamendi valimistel kogus kõige rohkem ehk 103 506 häält Keskerakond, kes sai selle tulemusega kaks kohta. Europarlamenti suundusid seejärel Siiri Oviir ja Vilja Savisaar-Toomast, kellest aga kumbki ei kuulu praegu enam Keskerakonda. Parteile järgnes häältesaagilt üksikkandidaadina valimistel osalenud Indrek Tarand, kes pälvis 102 460 inimese toetuse.

Reformierakond kogus toonastel valimistel 60 877 häält ning sai ühe koha europarlamendis, kus asus saadikuna tööle praeguseks parteist välja heidetud ja uut erakonda looma asunud Kristiina Ojuland. IRLi nimekirja poolt andis hääle 48 492 inimest, mis viis europarlamenti varemgi seal töötanud Tunne Kelami. Samuti sai ühe mandaadi valimistel 34 508 häält kogunud Sotsiaaldemokraatlik Erakond, keda esindas enamiku ajast Euroopa Parlamendis Ivari Padar.

Kokku osales toonastel valimistel 11 erakonda ja kuus üksikkandidaati. Kandidaate oli 101 ehk 16,8 inimest ühele kohale. Hääletamisest võttis 2009. aastal osa 43,9 protsenti valijatest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles