Valijad osalesid e-hääletusel 98 riigis

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Euroopa Parlamendi valimistel hääletas elektrooniliselt 1085 alaliselt välismaal elavat kodanikku, kokku andsid inimesed e-hääli 98 riigist.

Viis riiki, kust kõige enam elektrooniliselt hääletati, olid Soome (1201 häält), Rootsi (457 häält), Suurbritannia (388 häält), Belgia (286 häält) ja Saksamaa (259 häält). Eksootilisemad riigid, kust hääl teele pandi, olid näiteks Omaan (15 häält), Araabia Ühendemiraadid (10 häält), Rwanda (4 häält), Tonga (1 hääl) ja Maldiivid (1 hääl), teatas vabariigi valimiskomisjon.

Kokku andis elektrooniliselt oma hääle 103 151 valijat. Vanim e-hääletaja on 103-aastane

Välisesindustes käis kohapeal hääletamas 685 inimest. Kolm kõige populaarsemat välisesindust, kuhu saadeti hääl kirja teel või käidi kohapeal hääletamas, oli Eesti saatkond Brüsselis (126 hääletajat), saatkond Helsingis (99 hääletajat) ja saatkond Stockholmis (69 hääletajat). Kaks inimest hääletas ka Shanghais ja viis Brasilias. USAs käis New Yorgis 20 ja Washingtonis 17 hääletajat.

Euroopa Parlamendi eelhääletamisel osales kokku 19,3% valijatest. Valimispäeval, 25. mail on kõik valimisjaoskonnad avatud kella 9-20. Valimispäeval saab hääletada üksnes oma elukohajärgses valimisjaoskonnas. Terviseseisundi või mõne muu mõjuva põhjuse tõttu on võimalik valimispäeval ka kodus hääletada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles