Politoloog: europarlamendi kandidaadid ei viitsi valijatele Euroopa teemasid selgitada

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vello Pettai
Vello Pettai Foto: Sille Annuk / Postimees

Politoloogi Vello Pettai sõnul on Euroopa Parlamendi valimised keskendunud erakondade kohalikule imagole ning puudub Euroopa debatt, mida näitavad ka valimiseelse TNS Emori küsitluse tulemused.

Pettai sõnul näitavad Rahvusringhäälingu tellitud TNS Emori küsitluse tulemused, et kui üksikkandidaat Indrek Tarand saab ühe koha ning ülejäänud neli erakonda samuti ühe koha, siis käib võitlus vaid kuuenda koha pärast.

Keskerakond, kes suudab napilt teisi edestada, napsabki ilmselt viimase koha endale.

«Mõnes mõttes on aeg möödas ja enam siin midagi muuta ei ole, sest hääled on 45 000 inimesel juba antud,» ütles Pettai Postimehele.

Valijate kohta näitavad küsitluse tulemused politoloogi sõnul seda, et europarlamendi valimistel ei lähtuta tõenäoliselt Euroopa küsimustest, vaid oma klassikalistest eelistustest Eesti erakondade seas.

Pettai imestas, et ühelgi erakonnal ei ole reklaami puhul eesotsas ühtki üle-Euroopalist kandidaati, sest andes hääle nii näiteks Andrus Ansipile kui Edgar Savisaarele, annab inimene oma hääle tegelikult nö. liberaalide pealikule Guy Verhofstadtile.

«Siin on näha, et inimesed sel tasandil ei mõtle ja seda ei ole neile nii ka serveeritud. Isegi Euroopa debatti ei ole väga palju kommenteeritud,» ütles Pettai.

Erakonnad ise on keskendunud kohalikule debatile, mitte Euroopa teemadele. «Mängitakse iga erakonna klassikalise siseriikliku imagoga ja ei üritata antud valimisi sellele, et kuhu me Euroopaga läheme.»

Miks see nii on?

«Erakonnad ilmselt ise arvavad, et Eesti valijal on lihtsam sellel taustal orienteeruda - nad ise ei ole väga võimelised või ei viitsi Euroopa debatte inimestele esmalt selgeks teha.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles