Neeme Korv: Keskerakond surub pedaali põhja

Neeme Korv
, Postimehe arvamustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
19.mai Stolitsa
19.mai Stolitsa Foto: Erakogu

Käes on viimane nädal enne Euroopa Parlamendi valimiste päeva. Uusi sõnumeid enam välja ei paisata, see-eest püütakse aktiivselt ja intensiivselt anda kogu valijaskonnale sõnumit: minge ilmtingimata valima! Peaasjalikult peetakse seejuures aga loomulikult silmas oma lojaalset elektoraati.

Nii kutsuvad mitmed IRLi ja Reformierakonna ning ka SDE poliitikud päev päeva järel üles oma valijaid internetis hääletama: e-hääletus kestab kolmapäevani. Keskerakond seevastu sisendab võimalikesse elektrooniliselt hääletajatesse umbusku. Küsimusi e-valimiste juures muidugi on – millise e-teenuse juures poleks! – kuid vastutavad ametnikud on suutnud päris edukalt sõltumatute teadlaste (või «sõltumatute teadlaste»?) kriitikale vastata.

Äärmiselt tähelepanuväärne on aga Keskerakonna see jalg, mis mitte ei pidurda üht autot, vaid vajutab teisel gaasi. Kui vaadata täna ilmunud tasuta jaotatavaid ajalehti Pealinn ja Stolitsa, võib öelda, et pedaal on põhja vajutatud. Õieti polegi siin midagi kommenteerida. Võrrelge neid kaht esikülge – ehk siis eestikeelsele ja venekeelsele pealinlasele suunatud sõnumeid ja sümboleid.

Pealinna esikülje fookuses räägitakse sõbralikus toonis munitsipaalhüvedest, soodsast poodlemisest, tasuta reisilaevast ja ruumi jagub ka Tallinna kultuurisündmustele. Vaid paremas alanurgas leidub viide kriitilisele loole e-valimistest. Stolitsa esikaas seevastu lajatab jõuliselt: «Meie asi Euroopas», «Edgar Savisaar: need on tähtsad valimised». Veerul leiavad koha kibedad teated rahvast riisuvaist (välis)pankureist ja uus tõde Eestist. Tšast vtoraja. Munitsipaalpoeke on (NB!) paremas alanurgas.

ERRi tellitud TNS Emori uuring lubas Keskerakonnale kaht kohta. Põhja surutud pedaaliga masin püüab praegu seda ilmselgelt kinnistada, võimalik, et isegi kolme kohani liikuda. Teisisõnu – kõik oleneb valimisaktiivsusest.

Viimasel nädalal ootab meid ees ridamisi kirglikke valimisdebatte eri kanaleis, teiste seas Postimehe valimisväitlused siinsamas portaalis. Need saavad kindlasti poliitikahuvilisele olema haaravad etendused, üheks maiuspalaks traditsiooniline esinumbrite debatt ETV «Valimisstuudios» valimispäeva eelõhtul. Kuid meeldib see meile või mitte – Euroopa suured küsimused ja probleemid ning neile pakutavad lahendused pole vähemasti Eestis need, mis otsustavad valimistulemuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles