Küsitlus: Tarand pääseb europarlamenti ja Keskerakond saab kaks kohta

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Tarand
Indrek Tarand Foto: Elmo Riig / Sakala

Rahvusringhäälingu tellitud TNS Emori küsitluse kohaselt saab Keskerakond järgmise nädala lõpus toimuvatel Euroopa Parlamendi valimistel kaks ning ülejäänud parlamendiparteid ühe saadikukoha, populaarseima kandidaadina pääseb uuringu järgi europarlamenti ka Indrek Tarand.

Küsitluse kohaselt toetab Keskerakonda eurovalimistel ligi 22, Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda (SDE) ja Reformierakonda 19, Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) 17 ja üksikkandidaat Indrek Tarandit 15 protsenti vastanutest, vahendas rahvusringhäälingu uudisteportaal raadiouudiseid.

Tarand ütles rahvusringhäälingule enda edu kommenteerides, et inimesed on neljast erakonnast väsinud. «Küsitlused on üks asi, aga valimistulemused on need, mis on olulised. Viis aastat tagasi oli mul ka nädal enne valimisperioodi 15 protsenti toetust, aga lõpptulemus oli natukene teine,» märkis ta.

Kandidaatide edetabelis järgnevad Tarandile üheksa protsendiga SDE esinumber Marju Lauristin ja Keskerakonna esimees Edgar Savisaar ning seitsme protsendiga Reformierakonna esinumber Andrus Ansip. IRLi esinumbrit Tunne Kelamit nagu ka samasse erakonda kuuluvat Ene Ergmat toetab vastanutest viis protsenti.

Uuringufirma analüütiku Aivar Voogi sõnul sõltub valimistulemus eelkõige sellest, kui aktiivselt ühe või teise erakonna toetajad valimistel osalevad. Tema sõnul on vahed väikesed, kuid siiski on Keskerakond praegu kolme protsendipunktiga teistest ees, mis annab parteile ka kõige suurema võimaluse saada kaks mandaati.

«On väheusutav, et mõnel teisel erakonnal õnnestuks oma eelistust kasvatada nii, et kaks erakonda saaksid kaks mandaati,» rääkis Voog.

Keskerakonna esinumber Edgar Savisaar on juba varem teatanud, et tema valituks osutudes europarlamenti ei lähe. Kui Keskerakond saab valimistel kaks kohta, pääseb küsitluse kohaselt kindlalt Euroopa Parlamenti praegune riigikogu aseesimees Jüri Ratas ning teine mandaat läheb kas Yana Toomile või Mihhail Stalnuhhinile, kelle toetus valijate seas on üsna võrdne ehk umbes kolm protsenti.

Keskerakonna peasekretär Priit Toobal selgitas partei kõrget toetust positiivse valimiskampaaniaga, mis eristub teistest erakondadest, kes tegelevad vaenu õhutamise ja vastandumisega. «Valjad ei taha kuulata vihakõnet, vaid ootavad poliitikutelt lahendusi, mis nende elujärge parandaks ning paneks piiri võimalikule ees ootavale majanduskriisile,» ütles ta erakonna teatel.

Reformierakonna peasekretär Martin Kukk ütles aga, et praegust seisu ei maksa tõlgendada veel valimistulemusena. «Ehkki praeguse seisuga näitavad küsitlused, et Eestit saadetakse europarlamenti esindama Mihhail Stalnuhhin või Yana Toom, on vahe Reformierakonna ja Keskerakonna vahel väga väike,» lausus Kukk ja lisas, et ilmselt kaaluvad valijad hoolega, kes Eesti julgeoleku ja heaolu eest europarlamendis seisaks.

IRLi peasekretär Tiit Riisalo ütles samuti, et valimistulemus on veel lahtine, sest jõujooned on tasavägised ja paariprotsendiline kõikumine jääb mõõtmisvea piiridesse. Ta kinnitas, et valimisteni jäänud nädala jooksul jätkab partei tööd selle nimel, et realiseerida oma plaan, kuidas tõsta inimeste elatustaset, vähendada korruptsiooni ja tagada Eesti julgeolek.

TNS Emori küsitluse kohaselt osaleb valimistel tõenäoliselt umbes sama palju inimesi kui eelmistel, 2009. aastal toimunud Euroopa Parlamendi valimistel, mil valimisosalus oli peaaegu 44 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles