Valitsus otsustas väidetava IT-kurjategija Tšaštsini USAle välja anda

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küberkuritegevuses süüdistatud Dmitri Jegorov (musta särgiga), Konstantin Poltev (musta pikkavarrukaga pluusiga), Timur Gerassimenko (punase pluusiga), Vladimir Tšaštsin(heleda triibulise pusaga) Eestis kohtu ees.
Küberkuritegevuses süüdistatud Dmitri Jegorov (musta särgiga), Konstantin Poltev (musta pikkavarrukaga pluusiga), Timur Gerassimenko (punase pluusiga), Vladimir Tšaštsin(heleda triibulise pusaga) Eestis kohtu ees. Foto: Liis Treimann / Postimees

Valitsus otsustas täna anda 27 IT-kuriteos süüdistatava Vladimir Tšaštsini Ameerika Ühendriikidele välja.

Ameerika Ühendriikide justiitsministeerium esitas 30. detsembril 2011. a Eestile kirjaliku taotluse kuue Eesti kodaniku väljaandmiseks Ameerika Ühendriikidele. Neist kahe väljaandmise otsustas valitsus 2012. aastal ja nad on USAle välja antud. Kolm isikut otsustas valitsus Ameerika Ühendriikidele välja anda 2013. aasta novembris, neist üks on ka välja antud, teatas valitsuse pressiesindaja.

Ameerika Ühendriikide taotlus isiku väljaandmiseks tugineb 8. veebruaril 2006. a allakirjutatud Eesti ja Ameerika Ühendriikide valitsuste vahelisele väljaandmislepingule, mille kohaselt kohustuvad riigid teineteisele välja andma isikud, keda taotluse esitanud riik kahtlustab, süüdistab või on süüdi mõistnud sellises kuriteos, mis on mõlema riigi seaduste alusel karistatav vabadusekaotusega rohkem kui üks aasta või raskema karistusega.

Taotlusele lisatud süüdistusakti kohaselt süüdistatakse Tšaštsinit Ameerika Ühendriikides 2007. aastast kuni 2011. aasta oktoobrini internetipettuse korraldamise vandenõus, vandenõus arvutisse sissetungi toimepanemises, internetipettuses, pettuse edendamist soodustavas sissetungis arvutisse, andmete saatmise teel arvutisse sissetungimises, rahapesus ning rahalistes tehingutes varaga, mis on saadud ebaseadusliku tegevuse teel.

Eestis jaguneb isiku välisriigile väljaandmise menetlus eelmenetluseks justiitsministeeriumis ja riigiprokuratuuris, väljaandmise õigusliku lubatavuse kohtulikuks kontrollimiseks ja täitevvõimu pädevusse kuuluvaks väljaandmise otsustamiseks. Väljaandmise õiguslikku lubatavust hindab Harju maakohus, kelle määruse peale on võimalik esitada määruskaebus Tallinna ringkonnakohtule, ning ringkonnakohtu määrus on lõplik. Nii Harju maakohus kui ka Tallinna ringkonnakohus on leidnud, et isiku väljaandmise üldtingimused on täidetud ning Ameerika Ühendriikidele väljaandmine on õiguslikult lubatav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles