Rõivas: e-valimiste niinimetatud eksperdid on Eestis ühe partei kutsel

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Parlamendi valimised on 25. mail.
Euroopa Parlamendi valimised on 25. mail. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Peaminister Taavi Rõivas ei pidanud heaks tooniks seda, et end e-valimiste ekspertideks nimetavad inimesed tulevad Tallinna linna või ühe partei kutsel Eestisse paar päeva enne valimisi ning hakkavad meie riigi usaldusväärsust põhjendamata väidetega kahjustama.

«Vaatasin neid nii-öelda sõltumatuid eksperte, eks nad on Tallinna kutsel siin varemgi käinud. Kõige paremini näeb inimese tausta, kui kasutada Google’it või Facebooki, kasutasin mõlemat. Vaatasin, kellega need inimesed suhtlevad – nende sõprade seas oli eestlastest äratuntav nimi Priit Toobal. No mine võta kinni, kui sõltumatute inimestega tegemist on,» kommenteeris peaminister Rõivas valitsuse pressikonverentsil.

Lisaks pole tema sõnul nende poolt esitatud ühtegi tõsiseltvõetavat ja valitsusele teadaolematut asjaolu. «On tehtud videoklipp, kus tuuakse mingeid väiteid, mida pole kuidagi põhjendatud. Nii Eesti oma eksperdid kui OSCE ametlikud vaatlusmissioonid on korduvalt kinnitanud e-valimiste turvalisust,» rõhutas Rõivas.

«Ma ei pea heaks tooniks, et paar päeva enne e-valimisi tuleb kuskilt mingi grupp inimesi, kelle varasem ekspertiis või seotus selliste e-valimistega, nagu Eestis, on suhteliselt ebaselge. Tuleb siia Tallinna linna või ühe partei kutsel ja püüab seda Eesti riigi usaldusväärsusele kahjulikult välja mängida,» leidis Rõivas.

Tema sõnul on kõik tõsiselt võetavad eksperdid Eesti e-valimisi turvaliseks hinnanud, mistõttu soovitas peaminister sarnaselt endaga osalema kõigil valimistel e-hääletuse abil.

Tänasest saab hääletada europarlamendi valimistel, oma hääle saab anda elektrooniliselt või eelvalimiste käigus valimisjaoskondades. Peaminister Taavi Rõivas hääletas täna interneti teel.

Elektrooniline hääletamine algab täna kell 9 ja kestab ööpäevaringselt kuni 21. mai kella 18ni.

Elektrooniliselt saab hääletada aadressil www.valimised.ee. Soovi korral saab interneti teel antud häält muuta, hääletades nimetatud ajavahemikul uuesti elektrooniliselt või eelhääletamise päevadel 19.-21. maini valimisjaoskonnas. Valimispäeval, 25. mail häält enam muuta ei saa. Oma hääle kohalejõudmist on võimalik kontrollida nii Androidi, Windows Phone'i kui ka iOS operatsioonisüsteemi nutiseadmetega.

Kuni 18. maini toimub eelhääletamine maakonna valimiskomisjoni määratud jaoskonnas. Hääletamine algab igal päeval kell 12 ja lõpeb kell 20.

Maakonnakeskuses on võimalik hääletada sõltumata isiku registrijärgsest elukohast. Igas maakonnakeskuses on avatud vähemalt üks valimisjaoskond, Tallinnas on neid 9 ja Tartu linnas 6. Jaoskondade täpsemad asukohad leiab Vabariigi Valimiskomisjoni veebilehelt.

Eelhääletada saab nii elukohajärgses valimisjaoskonnas kui ka väljaspool oma elukohta hääletamist korraldavas jaoskonnas.

Euroopa Parlamendi valimised toimuvad 25. mail ning siis saab hääletada ainult oma elukohajärgses valimisjaoskonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles