Roonemaa: e-valimiste kriitikud pole sõltumatud uurijad

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Henrik Roonemaa
Henrik Roonemaa Foto: Erakogu

Ajakirja Digi peatoimetaja Henrik Roonemaa leiab, et mõned päeva enne Euroopa Parlamendi valimiste eelhääletust avalikustatud paanikat tekitav väidetavate välisekspertide kriitika e-valimistele ei ole tõsine ega iseseisev uurimistöö.

Roonemaa rääkis ETV saates «Ringvaade», et välisekspertide Eesti e-valimiste kriitika juures on palju küsitavusi.

«On üks grupp väidetavalt sõltumatuid uurijaid erinevatest riikidest, nad käisid siin kohalikel valimistel Tallinna linnavalitsuse kutsel ja kulul, istusid Tallinnas e-valimiste keskuses, kus hääli loeti, kommenteerisid; vaatasid, kuidas see asi käib; kuidas neid hääli loetakse; millised on protsessid; siis võtsid seda tarkvara ise laboris uurida. Nüüd nad väidavad, et on leidnud suuri küsitavusi või suuri turvaauke või ohte nii nendes protsessides kui ka tarkvaras ehk süsteemis endas,» kirjeldas infotehnoloogiaajakirjanik.

«Sisuliselt kolm-neli päeva enne e-valimiste algust tullakse välja sellise asjaga, mis selgelt ei ole uurimistöö moodi, vaid sellele on loodud enda päris uhke kodulehekülg; sinna on pandud videod, kus kõlavad süüdistused ja lennukad tsitaadid, see ei ole tõsine, iseseisev, sõltumatu uurimistöö,» märkis Roonemaa, kelle sõnul on probleemne eelkõige see, et väliseksperdid on enda sõnul sõltumatud uurijad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles