Politseile on poliitilise välireklaami osas laekunud kümme kaebust

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Europarlamendi valimised toimuvad 25. mail.
Europarlamendi valimised toimuvad 25. mail. Foto: AFP / Scanpix

Valimispäevani kehtiva poliitilise välireklaami keelust hoolimata on politsei- ja piirivalveamet (PPA) saanud kümme võimaliku välireklaamiga seonduvat kaebust.

PPA pressiesindaja Tuuli Härson sõnas Postimehele, et politsei on alates 16. aprillist, mil algas aktiivse valimisagitatsiooni periood, saanud kokku kümme kaebust poliitilise välireklaami kohta. Kõiki neid kaebusi on politsei ka kontrollinud.

Härson lisas, et ühele kandidaadile on tehtud ettekirjutus ning ühel erakonnal on palutud agitatsioonitelgi kõrval olnud reklaam eemaldada. Ettekirjutus tehti üksikkandidaat Indrek Tarandile, kelle bussil oli kandidaadi number, nimi ja meiliaadress. «Teisel juhul oli tegemist Keskerakonna telgiga Luige laadal, mille kõrval oli Edgar Savisaare suur plakat, mille politsei palus eemaldada,» kirjeldas Härson. Sarnane juhtum oli tema sõnul ka Ahtmes.

Lisaks on politseile tulnud üks kaebus, mis puudutas keeleseaduse võimalikku rikkumist Laagna teel, ent see suunati edasi keeleinspektsioonile. Viljandis oli juhtum vahetult enne aktiivse agitatsiooni perioodi, kus teatati erakonna plakatite sodimisest, lisas PPA esindaja.

«Üks kaebus oli halvustavast reklaamist Tallinnas, millest informeerisime tarbijakaitseametit ja kohalikku omavalitsust. Kaks kaebust puudutasid ühe kandidaadi bussi, ent politsei hinnangul ei saanud bussi väliskujundust käsitleda poliitilise välireklaamina,» kirjeldas Härson.

Samuti teatati politseile kandidaadi reklaamist Jõhvis, ent see asus siseruumis ning ei olnud käsitletav poliitilise välireklaamina. Võrus olid kuulutused tänavaäärsetel postidel, ent ka sel juhul ei olnud tegemist poliitilise välireklaami, vaid kutsega.

Alates 16. aprillist on keelatud üksikkandidaadi, erakonna või erakonna nimekirjas kandideeriva isiku, valimisliidu või valimisliidu nimekirjas kandideeriva isiku või nende logo või muu eraldusmärgi või programmi reklaamimine hoonel, rajatisel, ühistranspordivahendi või takso sise- või välisküljel.

Euroopa Parlamendi valimised toimuvad 25. mail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles