Testi, milline erakond on sinu vaadetele kõige lähedasem

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kalev Lilleorg / Õhtuleht

Europarlamendi ja Avatud Ühiskonna Fondide toel käivitus reedel üle-euroopaline eurovalimiste rakendus EUvox, mis aitab 30 küsimuse abil valijal määratleda enda vaadetele kõige lähedasemate programmidega erakonnad.

Aadressil www.euvox.eu/ee valija eelistusi erakondade programmidega võrdlev valijakompass on veebirakendusena kasutatav nii arvutist kui vastavalt kohandatuna ka mobiilsetelt seadmetelt.

EUvox rakendus käivitus üheaegselt kõigis Euroopa Liidu liikmesriikides ning valijale esitatakse nii euroliidu kui ka kohalike poliitiliste valiku alaseid küsimusi. «Eestis sisaldab EUvox olulisemaid erakondi, kellelt võib eelolevatel Euroopa Parlamendi valimistel oodata arvestatavat tulemust või kes on lähiminevikus siinsel poliitilisel maastikul arvestatavat rolli mänginud,» kommenteeris EUvox Eesti uurimisrühma juht, Budapesti ülikooli doktorant Martin Mölder.

Kokku kaardistab nii EUvox erakondade programmid 30 küsimuse raames, mis keskenduvad Euroopa Liidule, majandusküsimustele ja ühiskondlikele teemadele. Igale küsimusele saab vastata viie palli skaalal, kus ühes ääres on «nõustun täielikult» ja teises «ei nõustu üldse».

Euroopa Liidu küsimustes saab anda oma hinnangu näiteks ühisrahale euro ning sellele, kas euroliit peaks Venemaale kehtestama sanktsioonid. Majandusteemadel saab võrrelda oma seisukohti erakondadega näiteks astmelise tulumaksu ja ühetaoliste lastetoetuste küsimustes. Ühiskonnaelu küsimustes määratleb kompass valija paiknemise erakondade suhtes näiteks suhtumises riigipoolsesse privaatsuse rikkumisse kuritegevusega võitlemise eesmärgil, aga samuti ka samasooliste abielude ja sookvootide toetamise teemal.

EUvox hõlmab Eesti erakondadest nelja parlamendiparteid ehk Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL), Keskerakonda, Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda ja Reformierakonda ning parlamendivälistest rohelisi ja Konservatiivset Rahvaerakonda (EKRE).

«EUvox viib kokku valijad ja erakonnad lähtuvalt üpriski laiapõhjalisest poliitikate või seisukohtade ringist, mis on avalikkusele teada. Erakondade programmide alusel on võimalik rohkem või vähem usaldusväärselt määratleda, kus üks või teine erakond kui tervik nende teemade suhtes paikneb. Üksikkandidaatidel reeglina puuduvad samaväärsed programmid või muud ühtsed ning avalikud seisukohtade kogumid, mille põhjal oleks neid võimalik adekvaatselt paigutada kõikide nende poliitikate suhtes,» lausus Mölder.

Erakondade positsioone kodeerisid viiest erinevast kodeerijast uurimisrühm ning parteide lõpp-positsioonid kujutavad endast valikuid, mis olid kõikide kodeerijate valikutega kõige enam kooskõlas. Eestit puudutavate küsimuste koostamisse ja Eesti erakondade programmide kodeerimisse olid kaasatud nii Tartu ülikooli kui Tallinna ülikooli teadlased.

Kõigis 28 Euroopa Liidu liikmesriigis käivitunud EUvox on veebipõhine rakendus, mis on kasutatav nii arvutiekraanilt kui ka vastavalt kohandatuna ka nutitelefonidelt. Valijakompassi täitmiseks kulub kuni kümme minutit.

EUvox üleeuroopalise rakenduse töötasid välja kahe akadeemilise uurimisasutuse – Kieskompas ja PreferenceMatcher – konsortsium, projekti finantseerivad Avatud Ühiskonna Fondide Euroopa suund (Open Society Initiative for Europe) ning Euroopa Parlamendi kommunikatsiooni peadirektoraat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles