Väärtegude eest pannakse üldkasulikule tööle

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reha
Reha Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Riigikogu võttis täna vastu seaduse, mis annab võimaluse kasutada üldkasulikku tööd asenduskaristusena ka väärtegude puhul ning kuni kuuekuuline vangistus võimaldatakse asendada elektroonilise valvega.

Seadusmuudatuse poolt oli 78 riigikogu liiget.

Riigikogu õiguskomisjoni liikme, reformierakondlase Robert Antropovi sõnul on praegu väärtegude puhul võimalik määrata karistuseks kas rahatrahv, mis tihti rahapuudusel tasumata jääb või arest, mis on riigile väga kulukas, vahendas Reformierakonna parlamendifraktsiooni pressiesindaja.

«Üldkasuliku töö süsteem on väärtegude puhul kavandatud üldjoontes samasugusena, nagu toimib praegu kuritegude puhul. Peamine erinevus on selles, et väärtegude puhul hakkab kriminaalhoolduse asemel sellega tegelema politsei,» lausus Antropov.

«Üldkasuliku töö jaoks sobivad kõige enam liiklusseaduse nõuete rikkumiste eest süüdi mõistetud isikud, kes moodustavad kõigist arestialustest umbes 35 protsenti. Samas ei sobi väärteoaresti asendamine ÜKTga sõltuvusprobleemide ja pika kuritegeliku karjääriga süüdimõistetutele,» sõnas Antropov.

Antropov toonitas, et kriminaalpoliitika muutub üha enam ennetavaks ja sotsiaalsüsteemi arendavaks.

«On oluline, et ühiskonnas tekiks mõistmine, et peamised kuritegevuse mõjutajad pole mitte karmid karistused ja vanglakaristuse soosimine. Vangistus on ebaefektiivne vahend retsidiivsuse vähendamiseks ja seetõttu oleme leidnud odavamaid ja vähem «isikut hävitavaid»’ mõjutusvahendeid,» ütles Antropov.

Lisaks luuakse käesoleva eelnõuga kinnipeetavate arvu stabiliseerimiseks ja vähendamiseks võimalus asendada kuni kuuekuuline vangistus elektroonilise valvega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles