Tallinnas avatakse 97 valimisjaoskonda

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimisjaoskond Lasnamäe Centrumis.
Valimisjaoskond Lasnamäe Centrumis. Foto: Küllike Rooväli

Tallinna linnavalitsus esitas linnavolikogule kinnitamiseks Euroopa Parlamendi valimiseks linna haldusterritooriumil avatava 97 jaoskonna komisjonide esimehed, liikmed ja asendusliikmed.

Valijate mugavuse huvides asuvad ka seekord mitmed jaoskonnad suuremates kaubanduskeskustes. «Mullusügisene esmane kogemus näitas, et kaubanduskeskustes asuvad jaoskonnad on väga populaarsused ja kasvatavad valimisaktiivsust,» ütles Tallinna linna valimiskomisjoni esimees Toomas Sepp.

Valimisjaoskondade asukohad ja piirid kattuvad peaaegu täielikult sügiseste kohaliku omavalitsuse valimiste aegsetega, vaid pisut on asukohti ja piire muudetud, tõdes Sepp. «Näiteks ei ole väheldase valimisaktiivsuse tõttu valimisjaoskonda enam Stroomi rannahoones, Jaama turul ja Viru Keskuse autobussiterminalis. Lasnamäel Läänemere Selveris asunud jaoskond viiakse aga üle Läänemere keskusesse.»

Valminud on ka kaardirakendus, mis võimaldab valijal interneti vahendusel lihtsalt järele vaadata, millises jaoskonnas elukohajärgselt valida saab. Interaktiivselt Tallinna kaardilt on võimalik vaadata kõigi jaoskondade asukohti, lahtiolekuaegu ja piire, enda valimisjaoskonda on võimalik otsida ka aadressi abil.

Jaoskonnakomisjonides on kokku 933 liiget, sealhulgas 695 põhiliiget ja 238 asendusliiget.

Erakonnad esitasid jaoskonnakomisjoni liikmeteks kokku 269 inimest, sh on Eesti Keskerakond jaoskonnakomisjonides esindatud 97, Erakond Isamaa ja Res Publica Liit 87, Eesti Reformierakond 41 ning Sotsiaaldemokraatlik Erakond 44 liikmega.

«Tallinna linnavolikogu valimiseks esitasid 2013. aasta sügisel erakonnad 97 jaoskonnakomisjoni kohta kokku 218 jaoskonnakomisjoni liikmekandidaati, seega oli seekord erakondade osalemishuvi pisut suurem,» tõdes Sepp. «Ent eelmistel riigikogu valimistel 2011. aastal esitati erakondade poolt jaoskonnakomisjonide liikmete kandidaatideks koguni 417 liiget.»

Euroopa Parlamendi valimised toimuvad 25. mail. Neil valimistel on Eesti üks valimisringkond, Eestist valitakse Euroopa Parlamenti kuus saadikut. Maakonnakeskuse valimisjaoskonnad avatakse juba 15. mail, 19.-21. maini saab hääletada kõigis 97 jaoskonnas. Elektrooniline hääletamine algab 15. mail kell 9 ja see kestab 21. maini kella 18ni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles