Sotsid toetavad valimisea langetamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna noorteorganisatsioon leiab, et valimisea langetamine 16. eluaastani kohalikel valimistel on igati õige samm.

«Tegu on väga hea ettepanekuga, mida Noored Sotsiaaldemokraadid on juba aastaid toetanud,» rääkis SDE noorteorganisatsiooni president ja Viljandi linnavolikogu liige Heiki Järveveer.

«Valimisea langetamist kohalikel valimistel peab õigeks sammuks ka Sotsiaaldemokraatlik Erakond. See teema on olnud korduvalt üleval ka erakonna juhatuses. Valimisõiguse laiendamine kohalikel valimistel 16-17 aastastele oli ka üks SDE valimislubadusi 2007. aasta riigikogu valimiste eel,» selgitas Järveveer.

«Valimisõiguse andmine 16- ja 17-aastastele aitab noori tuua otsustajate hulka ja paneb neid enam poliitika peale mõtlema. See lähendab noori poliitilistele ja ühiskondlikele protsessidele ning suurendab sidusust riigi ja kodanike vahel. Ei maksa ka unustada, et väga paljud selles vanuses noored on ka maksumaksjad,» meenutas SDE noortejuht.

«Oleme nõudnud 16-aastastele valimisõigust kohalike omavalitsuste volikogude valimistel juba alates 2013. aasta valimistest. See otsus puudutaks otseselt ligikaudu 25 000 noort,» sõnas Järveveer.

Järveveer ei näinud sellel muudatusel mitte ühtegi halba külge. «See ei halvenda ju mitte kellegi olukorda.  Meenutan, et Austrias on 16-aastastel lubatud valimistel osaleda nii kohalikel, üleriigilistel kui ka Euroopa Parlamendi valimistel. Norras katsetatakse valimisea langetamist 2011.  aastal enamikes omavalitsustes,» lisas Heiki Järveveer.

Kui Soome justiitsministri Tuija Braxi (Roheline Partei) praegune plaan läbi läheb, võivad Soomes kohalikel valimistel peatselt hääletuskastide juurde pääseda ka alaealised teismelised.

Alates 16. eluaastast noorte kohalikke omavalitsusi valima lubamise plusside ja miinuste uurimiseks moodustatud töögrupp andis hiljuti üle oma raporti. Valimisea langetamine oleks vaid üks 30 meetmest, mida Soome valitsus kavandab, et suurendada kodanike poliitilist aktiivsust.

Praegu on ainus Euroopa Liidu riik, kus kõigil valimistel juba alates 16. eluaastast osaleda saab, Austria. Seal alandati valimisiga 2007. aastal. 16-aastaselt saab valida veel näiteks ka Kuubal ja Brasiilias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles