Pihl teeks Nestori ametikohast hüppelaua erakonna juhtimisse

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Pihl
Jüri Pihl Foto: Liis Treimann

Sotsiaaldemokraatide esimehe Jüri Pihli hinnangul võiks erakonna riigikogu fraktsiooni juhtida mõni noor sotsist riigikogulane, kes saaks positsiooni kasutada erakonna juhiks kandideerimisel.


Sotside aseesimehe Indrek Saare sõnul tegi Pihl sellise ettepaneku täna hommikul fraktsioonis.

Saar lisas, et Pihli pika ja keerulise põhjenduse järgi on erakonnas mitmeid noori ambitsioonikaid mehi, kes võiksid kandideerida kunagi tulevikus esimeesteks ning selleks võiksid nad enne olla fraktsiooni juhid. «See oli pisut selline loogika, mida ükski põhikiri ette ei näe.»

«Fraktsioonil on täna juhid, Eiki Nestor on fraktsiooni juht ja mina olen fraktsiooni aseesimees ning fraktsioon ei pidanud vajalikuks uusi juhte valida. Selleks tuleks kõigepealt umbusaldada tänast esimeest ja aseesimeest ja täna ei ole koht selle arutamiseks,» märkis Saar.

Jüri Pihl selgitas, et temal ei ole Eiki Nestorile või teistele sotsidest riigikogulastele midagi ette heita. Küll aga on erakonnas erinevaid arvamusi, kuidas teda paremini juhtida, kuidas olla edukam ja kuidas kasvatada inimesi erakonna esimeheks.

Tahaks rohkem kandidaate

«Kuidas ühendada erakonna ja fraktsiooni juhtimist – siin on olnud erinevaid arutelusid. Minu seisukoht on see, et kui mais 2011 korraline üldkogu, siis peaks seal olema ka häid kandidaate, kelle hulgast valida. Et neid ei oleks üks või kaks,» rääkis Pihl.

Tema sõnul on läbi käinud sellised nimed nagu Sven Mikser, Kalvi Kõva ja Indrek Saar ning neid inimesi tuleks kuidagi hakata juba varem esile tõstma. Üks väga tähtis koht on Pihli hinnangul inimeste ülendamisel just fraktsioonijuhi koht.

Pihl lisas, et tema ettepanek oli pigem aruteluks pakutud ning ta ei pidanud silmas, et kedagi tuleks hakata umbusaldama. «See on fraktsiooni asi, kuidas nad oma elu korraldavad, aga minu meelest tasub seda kaaluda, et erakonna esimehe kandidaat võiks olla võimalusel fraktsiooni juht. See on üks idee, mida fraktsiooni liikmed kas toetavad või mitte.»

Saar: kui vaja, siis olen valmis

Täna õhtul koguneb sotside laiendatud juhatus, kus Postimehe andmeil on üks päevakorrapunkt kutsuda sügisel kokku erakorraline üldkogu. Tänane Postimees kirjutab plaanist, mille järgi võib siis saada Indrek Saarest Jüri Pihli asemel erakonna esimees. Saar sõnas, et tema jaoks ei ole see praegu esmase tähtsusega tööülesanne. «Olen öelnud juba mitu aastat tagasi oma erakonnakaaslastele avalikult, et kui üks päev peaks seda vaja olema, siis ma olen valmis seda tegema. Aga minu arust ei ole täna küll see aeg, kui seda arutada,» selgitas Saar.

Ta märkis, et tema jaoks on praegu hoopis oluline see, kuidas sotsidega juba liitunud või liitumist kaaluvad endised rahvaliitlased saaksid maksimaalselt kaasatud.

«Täna peaks panema kogu energia sellesse, et see meeskond, mis moodustub juurdetulevatest inimestest ja tänaste inimeste pealt, et see meeskond oleks võimalikult töine,» ütles Saar.

Selle jaoks tuleb nad Saare sõnutsi kaasata ka erinevatele formaalsetele ametikohtadele. «See tähendab, et peaks nii osakondades, piirkondades kui ka üldkogu tasandil kokku saama ja andma neile võimaluse kandideerida. See, kas keegi esitab selle käigus väljakutse ka tänasele erakonnajuhile, see võib alati nii olla. Aga see ei ole täna peamine küsimus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles