Karel Rüütli: Rahvaliit ei vääri hääbumist vanade vankrite kolinal

, Rahvaliidu ­esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestimaa Rahvaliidu esimees Karel Rüütli.
Eestimaa Rahvaliidu esimees Karel Rüütli. Foto: Margus Ansu

Rahvaliidu esimees Karel Rüütli pidas äsja erakonna juhatusele kõne, kus teatas tagasiastumisest ja plaanist Eesti poliitikas jätkata, kutsudes erakonnakaaslasi üles endaga ühinema. Postimees.ee avaldab kõne täismahus.

Head erakonnakaaslased!

Üleeilsel kongressil toetas 42 protsenti kongressi delegaatidest plaani luua Rahvaliidu ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna baasil uus ning tugev, regionaalselt ja sotsiaalselt vastutustundlik jõud.

See tähendab, et kongressi enamus oli veendunud, et Rahvaliidul jätkub piisavalt jõudu ning tahet jätkata senisel kursil.

Siiski on Rahvaliit meie hinnangul jõudnud ummikteele: erakonna toetus on pikka aega püsinud allpool valimiskünnist ja oleme kaotanud positsioone kolmedel viimastel valimistel.

Pakkusin välja plaani Rahvaliidu ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ühinemisest võrdsete partneritena, sest kuigi Rahvaliit on alati seisnud aruka ja inimesest hooliva poliitika eest, on meil siiski jäänud väheks jõudu, et oma seisukohti mõjukalt esindada.

Erakonna iseseisva jätkamise toetajad ei ole esitanud ühtegi plaani, kuidas erakond uuele tõusule viia, ega soovi ise järgmistel valimistel kandideerida.

Minevikunostalgia ja inimeste ebaeetiliste vahenditega hirmutamine võimaldas küll nurjata tänase juhtkonna kava tugeva ühenderakonna loomisest, kuid ei paku lahendusi edasiminekuks.

Erakondade ühinemise plaan ei olnud kitsa ringi inimeste eraasi, nagu on püütud väita. Mõtet uuest poliitilisest jõust toetas enam kui 2/3 juhatuse liikmetest, üle poole volikogust ning enam kui 40 protsenti kongressi delegaatidest.

Ühenderakonna loomise idee toetajate hulgas olid paljud omavalitsusjuhid, põllumehed, ettevõtjad, ühiskonnateadlased ja intellektuaalid.

Sidusin kongressi otsuse enda usaldushääletusega ning astun Rahvaliidu esimehe kohalt tagasi. Koos minuga astuvad ametist tagasi ka aseesimehed Ene Tomberg, Kajar Lember ja Anto Liivat.

Me ei ole siiski matnud maha plaani luua tugev, Eesti regionaalselt ja sotsiaalselt tasakaalustatud arengu eest seisev jõud.

Rahvaliit ja meie toetajad ei vääri hääbumist vanade vankrite kolinal.

Paljud rahvaliitlased on juba teinud otsuse jätkata oma poliitilist tegevust väljaspool Rahvaliitu. Ma soovin neile edu!

Me kavatseme koos aseesimeestega leida viisi, kuidas idee tugevast inimesest hoolivast jõust Eesti poliitikas ellu viia, ning kutsume kõiki mõttekaaslasi, kes meid kongressil toetasid, endaga ühinema.

Keegi ei peaks tundma end reeturina, kui ta ei soovi igavesti minevikus elada ega ohverdada oma teadmisi, oskusi ja võimalust ühiskonnaasjades kaasa rääkida diskrediteeritud poliitikute turvamiseks.

Annan koos aseesimeestega endast parima, et meie visioon Hoolivast Eestist oleks Eesti poliitikas mõjukalt esindatud ka pärast 2011. aasta riigikogu valimisi.

Hea juhatus, austatud erakonnakaaslased, ma tänan Teid koostöö ja toetuse eest erakonna juhtimisel!

Teen juhatusele ettepaneku kutsuda kokku volikogu koosolek ning teha volikogule ettepanek kutsuda kokku uue juhtkonna valimiseks erakonna erakorraline kongress.

25. mail 2010. aastal.

Karel Rüütli
Kajar Lember
Ene Tomberg
Anto Liivat

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles