Rahvusvähemused asuvad Ilvest nõustama

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk / Tiina Kõrtsini / SL Õhtuleht

Homme kutsub Eesti Koostöö Kogu kokku rahvuste ümarlaua, mis kujuneb koostöö- ja nõuandeinstitutsiooniks presidendile ning asjaomastele seadusandliku ja täidesaatva riigivõimu institutsioonidele. 

Ümarlaua roll on kaasata Eesti ühiskonna jaoks oluliste küsimuste aruteludesse erinevast rahvusest, erineva emakeele ja kodakondsusega Eesti elanikke, teatas koostöökogu pressiesindaja.

Ümarlaua tegevus on teemapõhine. Igal aastal määratleb ümarlaud fookusteema, millele antud aastal keskendutakse.

Ümarlaua töö tulemus on avalik aruanne, mis edastatakse koos soovituste ja ettepanekutega asjaomastele täitevvõimu asutustele ja presidendile.

Eestis elab üle saja erineva rahvuse esindaja, samuti üle saja erineva riigi kodaniku. Politsei- ja piirivalveameti ning rahvastikuregistri andmetel elab Eestis üle 200 000 kolmanda riigi kodaniku ning üle 11 000 ELi kodaniku.

Samas puudub hetkel Eestis kodanikuühiskonnal tuginev dialoogiplatvorm, mis ühendaks erineva kodakondsusega Eesti elanikke ning võimaldaks neil koos arutleda ühiskonna jaoks olulistel teemadel ning seejärel edastada oma seisukohad/soovitused presidendile ja asjaomastele täitevvõimu organisatsioonidele.

Taolisi nõuandva õigusega organeid, mis analüüsivad ühiskonnas toimuvaid protsesse ühiskonna sidususe tugevdamiseks, võib leida paljudest Euroopa riikidest (nt Soome, Taani, Holland, Norra jt).

Eesti Koostöö Kogu on Eesti pikaajalisest arengust huvitatud valitsusväliste organisatsioonide koostöövõrgustik (Harta), mille siht on osapoolte seisukohtade teadvustamine, kooskõlastamine ning selle alusel hinnangute ja ettepanekute kujundamine riigi tuleviku võtmeküsimustes.

Koostöökogu ellu kutsutud Harta protsessiga on käesolevaks ajaks ühinenud 73 organisatsiooni.

Kogu tegevuse esmaväljundid on harta ettepanekud ja Eesti Inimarengu Aruanne (EIA), mis vaatab Eesti arengut rahvusvahelises võrdluspildis.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles