Nestor: riigifirmade juhtimine peab ka näima aus

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eiki Nestor
Eiki Nestor Foto: Peeter Langovits

Sotsiaaldemokraatide riigikogu fraktsiooni esimehe Eiki Nestori sõnul peab riigifirmade juhtimine mitte ainult olema, vaid ka näima aus.

Nestori sõnul saab vaid ühtmoodi suhtuda tänases Postimehes ilmunud artiklis välja toodud näidetesse, kus riigifirmade nõukogudes istuvad konkurentide ärihuvidele väga lähedal seisvad inimesed.

«Huvide konfliktiga nõukogude liikmed tuleb lihtsalt nõukogudest välja arvata,» rääkis ta.

«Igasugune valitsemine, kaasa arvatud riigiettevõtete juhtimine, ei pea mitte ainult olema aus, vaid ka näima aus. Huvide konflikt tuleb välistada nii äritegelaste kui poliitikute määramisel.»

Nestori sõnul aitaks tagada seda, et riigifirmade nõukogudes oleks vaid eksperdid, mitte parteide või ärihuvide mõjutatud isikud, ärimaailma enesekontroll.

«Kui minister üldkoosoleku õigustes on otsustanud ettevõtjate teadmisi ja oskusi riigiettevõtete juhtimisel kasutada, siis ettepaneku konkreetse tegelase määramisel võiks näiteks teha kaubandus-tööstuskoda,» pakkus Nestor.

«Neile tähendaks huvide konfliktiga inimese nõukogusse saatmine olulist mainekaotust, mida nad endale lubada ei saa.»

Kuigi ka siinkohal ei saa eksimusi välistada, on risk valede inimeste nõukogudesse saatmisel Nestori hinnangul nii oluliselt väiksem kui erakondade väljapakutud nõukogude liikmete korral.

Riigile kuuluvate äriühingute nõukogust leiab investeerimispettusele kaasaaitamises kahtlustatava ja konkurentide ärihuvidele väga lähedal seisvaid inimesi. Maksumaksjad on eripalgelise seltskonna kätte usaldanud miljardite kroonide eest riigivara, kirjutab tänane Postimees.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles