Reinsalu: uuest erakonnast võib saada IRLi jaoks reaalne koostööpartner

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseminister Urmas Reinsalu.
Kaitseminister Urmas Reinsalu. Foto: Liis Treimann

IRLi esimees ja kaitseminister Urmas Reinsalu tegutseb valitsuse töövõimelisena hoidmise nimel.

Kuidas mõjutab Reformierakonna uue juhi ootus valitsuse tööd? Kas peaministril jagub motivatsiooni?

Oma esimehe valik on Reformierakonna siseasi. Selge on aga see, et kui peaminister lahkub, siis tähendab see automaatselt ka valitsuse lahkumist.

IRL soovib olla tugev valitsuserakond vähemalt kuni korraliste valimisteni. IRLi juht vahetus valimisperioodi keskel, ning andsin juhiks saades selge sõnumi, et soovin panustada sellesse, et valitsus püsiks, oleks töövõimeline ja suudetaks ära hoida Edgar Savisaare võimuletulek Eesti riigis. See on seni ilusasti töötanud.

Näis, kui kauaks. Mis järeldusi on võimuliit teinud Keskerakonna tõusust? Pigem on see teie jaoks ohtlik tendents?

Jah, ma arvan, et see on väga ohtlik tendents Eesti rahvuslikele huvidele. Seda ei hakka ma üldse alahindamagi.

Ühtepidi sai Keskerakond [viimastel kohalikel valimistel] vähem hääli kui 2009. aastal, aga isegi kui maha võtta mittekodanike hääled, siis kui oleks 20. oktoobril riigikogu valitud, oleks Keskerakond kindlasti võitnud. Ja see on asi, millega ma ei kavatse leppida.

Ka europarlamendi valimised on väärtuste valikutes vahekoht. Valijad saavad selge signaali anda.

Keskerakonna tõusulaine on jätkunud ja seetõttu on väga tähtis anda inimestele selged valikud. See oli ka üks põhjus, miks IRL kasvatas kohalikel valimistel Tallinnas oma toetust. Ebamäärasemaks jäänud poliitilisi jõude ei toetatud. Inimesed tahtsid selget arusaama, mis on alternatiivid.

Seega, uuele, loodavale parteile te edu ei ennusta?

See partei juba oli kohalikel valimistel ja nende poliitilise toetuse moment on tuvastatud. Kui see erakond oma programmis eestimeelsel kursil püsib, siis on ta IRLi jaoks reaalne koostööpartner.

Loe täispikka intervjuud IRLi esimehega Postimees Plussist või kolmapäevasest Postimehe paberlehest!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles