Lauristin kaalub Brüsselisse pürgimist

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marju Lauristin
Marju Lauristin Foto: Margus Ansu

Kui europarlamendi valimistel astuvad üles Siim Kallas, Edgar Savisaar, Tunne Kelam ja sotsiaaldemokraatide poolt oodatult Marju Lauristin, võib kujuneda sellest üks põnevaim poliitkatsumus läbi aegade.

«Ütleme nii, et ma pole «ei» öelnud,» vastas eile sotsiaalteadlane, Tartu Ülikooli emeriitprofessor Marju Lauristin küsimusele, kuidas on ta reageerinud sotsiaaldemokraatide ootusele, et ta kandideeriks nende nimekirjas maikuus europarlamendi valimistel.

Lauristin tunnistas, et pigem tähendaks tema kandideerimine sisemist kohustust. «On olnud mitmeid asju, mitmeid jutte, mis panevad mõtlema. Ühest küljest on tegemist tõesti Eesti jaoks olulise ajavahemikuga, kui valmistume saama euroliidu eesistujariigiks (2018. aastal – T. K.), et milline on meie tähtsus Euroopa poliitikas, meie mõtted, meie riigi kogemus, selle väärtustamine – see kõik on väga suur väljakutse sellel perioodil,» tunnistas Lauristin.

«Teiseks on praegune Eesti siseolukord ka selline, et need europarlamendi valimised on järgmiste Eesti riigikogu valimiste eelproov. Kuna muutust Eesti poliitikas tõesti oodatakse ja meie erakond on seda lubanud, siis Eesti tulevikku siin ja Euroopas puudutavate visioonide väljakujundamine eurovalimiste debatis on ka riigisiseselt äärmiselt oluline,» põhjendas ta.

Oma lõplikku sõna pole Lauristin veel öelnud, aga erakonna argumentidele on tal keeruline vastu vaielda. «Seda põhjusel, et need mõtted ja sihid on tõesti üleisikulised, isegi üleerakondlikud,» leidis ta.

Just see – Lauristin oleks erakonnaülene valik paljude inimeste jaoks – pakub omajagu põnevust ja hasarti Lauristinile enesele ja kindlasti lootust sotsidele saada vähemalt üks koht europarlamendis. Keskerakonna esinumbrina läheb valimisvõitlusesse Edgar Savisaar, Reformierakond panustab Siim Kallasele ning Isamaa ja Res Publica Liidu nimekirjas kandideerib raudvara Tunne Kelam.

«Selle vastu ei saa ma vaielda ja mind see väljakutse huvitaks,» tõdes Lauristin ja nimetas seda poliitmammutite viimaseks võitluseks. «Ja kui ma saaksin tõepoolest midagi Eesti tulevikule juurde anda, siis see on pigem kohustus.»

Lauristini sõnul annab eurovalimiste kampaania võimaluse rääkida tõesti asjast. «Kui mammutid välja tulevad, siis nemad iludusvõistluses enam ei osale, trikoovoor jääb ära ja tuleb ajude voor. Sellest seisukohast oleks see mulle ka huvipakkuv,» ütles Lauristin, lisades muiates, et 75-aastaselt pole vaimuvallas piirid tänapäeval veel nii karmid.

Sotside piirkondade juhatused hakkavad lähiajal esitama Euroopa Parlamendi saadikukandidaate. Nimed ja kandidaatide järjestuse paneb paika 29. märtsil Tallinnas kogunev valimiskogu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles