Aaviksoo: tööpuudust leevendab vaid haridus

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Endise pikaaegse haridusjuhi, praeguse kaitseministri Jaak Aaviksoo sõnul leevendab tööpuudust vaid haridus. 

«Kõige mõjusam instrument pikaajalise tööpuuduse vastu ja uute kõrgtootlike töökohtade loomiseks on hea haridusstrateegia,» rääkis Aaviksoo Kõrgharidusstrateegiat 2020 ettevalmistaval ümarlaual.

«Sellele sõnumile juhtis tähelepanu ka hiljuti Eestit külastanud Soome president Tarja Halonen ning presidendi nendesse sõnadesse tuleb suhtuda täie tõsidusega.»

Soome riik on Aaviksoo hinnangul selle väite õigsust praktikas juba tõestanud – just majanduslangusele vaatamata kasvanud investeeringud haridusse ja teadusse aitasid meie põhjanaabril saada jagu 16,6-protsendilisest tööpuudusest ja pöörata Nõukogude turu äralangemisest vallandunud tagasilöök Põhjala majandusimeks ja töökohtadeks.

«Kaitsevaldkonna poolt vaadatuna on intelligentne ning hea sõjalise hariduse saanud sõdur, allohvitser või ohvitser vähemasti sama oluline kui sadadesse miljonitesse kroonidesse küündiv relvastushange,» lisas kaitseminister.

Haridusstrateegia 2020 on pikaajaline kava Eesti inimvara arendamiseks, mille on kokku kutsunud Eesti Koostöö Kogu, Eesti Haridusfoorum ning haridusministeerium.

Haridusstrateegia 2020 koostamise põhimõteteks on kuni kümne Eesti arengut mõjutava võtmeteema määratlemine, innovaatiliste lahenduste pakkumine Eesti jaoks vastuoluliste teemade või «pudelikaelte» osas ning konkurentsivõime säilitamine, mis tugineb tõendipõhisusele, usaldusväärsele andmestikule ja pädevatele eksperthinnangutele.

Nii võtmeteemade määratlemisel kui strateegia kujundamisel lähtutakse asjaolust, et Eesti haridus ei ole suletud süsteem, me oleme osa laiematest arengutest nii Euroopas kui kogu maailmas.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles