Rahvaliidu volikogu toetas ühinemist sotsidega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvaliit ja SDE
Rahvaliit ja SDE Foto: : kollaaž Katri Karing

Rahvaliidu volikogu toetas täna ühinemist Sotsiaaldemokraatliku Erakonnaga (SDE), samas erakonna juhtide umbusaldamine toetust ei pälvinud.

Rahvaliidu peasekretäri Tarvo Sarmeti sõnul otsustas volikogu kahe erakonna ühinemist toetada ja ühinemise lõplik otsustamine pandi 23. mail toimuva Rahvaliidu kongressi päevakorda.

Rahvaliidu iseseisvana jätkamise pooldajate ettepanek umbusaldada partei juhte ei leidnud Sarmeti sõnul volikogu toetust ning seda küsimust kongressil arutlusele ei tule.

«23. mail toimuval kongressil peab erakonna juht poliitilise ettekande, seejärel tutvustatakse ühinemislepingut ning siis on kõigil soovijatel kahe tunni vältel võimalus oma arvamust avaldada. Seejärel toimub hääletus SDE-ga liitumise asjus,» tutvustas Sarnet BNS-ile kongressil toimuma hakkavat.

Seni on SDE-ga ühinemise poolt olnud Rahvaliidu Tartu linnaühendus, Tallinna linnaühendus, Pärnu maakonnaühendus, Rapla maakonnaühendus ja Saare maakonnaühendus.

Iseseisvalt jätkamise poolt on olnud Rahvaliidu Viljandi maakonnaühendus, Jõgeva maakonnaühendus, Valga maakonnaühendus, Lääne-Viru maakonnaühendus ja Tartu maakonnaühendus.

Rahvaliidu ja SDE juhtide ühinemisplaanid tulid avalikuks 12. aprillil, kui erakondade esimehed sõlmisid ühiste kavatsuste deklaratsiooni. Samal päeval moodustas Rahvaliidu volikogu läbirääkimisdelegatsiooni, kes alustas paar päeva hiljem SDE esindajatega kõnelusi. Delegatsioonide töö päädis ühinemislepingu projekti esitamisega mõlema erakonna juhatusele, kes kiitsid selle aprilli lõpus heaks.

SDE volikogu arutab ühinemislepingut 16. mail. SDE üldkogu võtab küsimuses lõpliku otsuse vastu juuni alguses. Mõlemas parteis on ühinemise otsustamiseks tarvis vähemalt kahe kolmandiku delegaatide toetust.

Lepinguprojekti järgi ühineb Rahvaliit SDE-ga ning partei nimeks saab Eestimaa Sotsiaaldemokraatlik Erakond. Dokumendi kohaselt peaks ühinemine lõppema ühise üldkoguga, mis toimub ajavahemikus oktoobrist tuleva aasta maini ning kus valitakse erakonnale uued juhtorganid.

Seni juhivad parteid kaasesimeestena Karel Rüütli ja SDE praegune juht Jüri Pihl ning aseesimeestena Peeter Kreitzberg, Anto Liivat, Kajar Lember, Indrek Saar, Katrin Saks ja Ene Tomberg. Samuti jäävad samaaegselt ametisse peasekretärid ja teiste valitud kogude juhid.

Lepinguprojekt näeb ette, et pärast ühinemise registreerimist kuni esimese üldkoguni ühendatakse mõlema erakonna juhtorganid, kes peavad ka varem oma poliitilise tegevuse kooskõlastama. Otsuseid saab kuni uute juhtorganite valimiseni teha ainult siis, kui nende poolt hääletab enamik kummagi partei praeguste juhtorganite liikmeid.

Liitumisprotsessi koordineerib leppeprojekti kohaselt kümneliikmeline koordinatsiooninõukogu, kes ühtlasi juhib ka ühenderakonna riigikogu valimiste kampaaniat. Nõukokku kuuluvad mõlema erakonna esimees, aseesimehed ja peasekretärid ning seda juhib Jüri Pihl. Eraldi toimkond luuakse programmi ja põhikirja uuendamiseks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles