Poliitikud ähvardasid Leedut eurohomokaristustega

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on 2007. aastal Tallinnas toimunud homoparaadi osalejad.
Pildil on 2007. aastal Tallinnas toimunud homoparaadi osalejad. Foto: Peeter Langovits

Täna Leedu pealinnas Vilniuses korraldatud inimõiguskonverentsil kutsusid europarlamendi saadik Sophie in ’t Veld ja Stockholmi linnavolikogu liige Yvonne Ruwaida euroliitu Leedut karistama, kui too homoparaadil toimuda ei luba. Hiljem luba antigi.

Ruwaida rääkis, et Stockholmis on homoparaad sündmus kõigile linna elanikele ning linn on üks ettevõtmise suurtoetajaid. Samas meenutas ta, et poole miljoni pealine sõbralike pealtvaatajate hulk on üritusele tekkinud pikema arengu tulemusena.

Teda häiris aga see, et kui euroliit seab endaga ühinemisel Türgile ja teistele riikidele karme nõudmisi, siis teisalt talub ta taandarengut mõnel liikmesmaal nagu näiteks Leedus homoküsimuses.

Ruwaida hinnangul peaks üle-euroopalised kohtuinstantsid sõna sekka ütlema ning võiks minna selleni välja, et vähendada taoliste riikide hääleõigust Euroopa institutsioonides.

Veldi sõnul kiputakse sageli väitma, et eurokomisjonil puudub õigus taolistes küsimustes sekkuda. Seepeale meenutas ta komisjoni jõulist käitumist hullu lehma tõve ning suu- ja sõrataudi takistamisel, ja leidis, et kui komisjon tahab, siis saab ta ka praegu edukalt sekkuda.

Tema võitel on euroliidu aluslepingutes ka punkte, mis võimaldavad liikemesriigi liikmelisuse peatada, kui seal ei austata inimõigusi.

Homme vallutab Vilniuse kesklinna Balti riikide ühine homoparaad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles