Komisjon keelustaks mainekampaaniad kõigi valimiste eel

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnavalitsuse reklaam Pirita teel.
Linnavalitsuse reklaam Pirita teel. Foto: Mihkel Maripuu

Riigikogu põhiseaduskomisjon leidis täna, et kui hakata seadma piiranguid kohalike valimiste eel tehtavatele mainekampaaniatele, tuleks neid rakendada juba laiemalt kõigi valimiste eelsele ajale.

Täna komisjonis arutlusel olnud nn Valdo Randpere eelnõu keelustaks kolm kuud enne valimisi kohalike omavalitsuste raha eest reklaami ja mainekampaania tegemise. Eelnõu eesmärk on seada selgemad piirid kohaliku omavalitsuse raha kasutamiseks volikogu valimiste perioodil ning tagada, et avalikest vahenditest ei rahastata varjatult erakondade, valimisliitude ega üksikkandidaatide valimiskampaaniaid.

«Me arutasime eelnõu pikalt ja põhjalikult, kõlama jäi arusaamine, et eelnõu sellisel kujul on ainult üks lüli suuremast tükist ning vajaks laiema pinnalist regulatsiooni,» ütles põhiseaduskomisjoni esimees Rait Maruste Postimehele.

Nii otsustas põhiseaduskomisjon küsida eelnõule ka fraktsioonide, kohalike omavalitsuste ning linnade liitude arvamusi. «Kui need käes, siis otsustame, kuidas asjaga edasi minna,» lisas Maruste.

Maruste sõnul on praegu eelnõu esimene vastuolu selles, et Randpere nägi ette mainekampaania keelustamist ainult kohalike omavalitsuste valimiste seaduse raames. «Aga mida teha üleriigiliste või Euroopa Parlamendi valimistega - kas seal siis võiks kasutada avalikke vahendeid või mitte? Need tuleks kokku siduda ning otsustada, kas üldse reklaam ära keelata või ainult piirangud panna,» sõnas ta.

Teiseks tuleb täpselt paika panna see, kuidas mainekujundust ja reklaami eristada elanikkonna teavitamisest. «Ega me päris üle võlli saa ka seda lasta, et igasugune teavitamine ka kohe kurjast oleks,» leidis Maruste.

Maruste sõnul on ka valitsuse antud toetus eelnõule vaid põhimõtteline. «Seal on asju küll, mida läbi mõelda, paari lausega seda teemat ära ei reguleeri,» tõdes Maruste.

Valitsus toetab

Valitsus on eelnõule andnud toetuse, osutades samuti tähelepanu sellele, et eelnõu raames on esmatähtis selgitada, millisel juhul on tegemist mainekampaania või tinglikult poliitilise reklaamiga ning millisel juhul on reklaam vajalik avalikkuse teavitamiseks kohaliku omavalitsuse või ka riigi tegevustest.

«Kindlasti on vajalik piirangute kehtestamisel tagada kohaliku omavalitsuse üksuse võimalused edastada teavet kohaliku elu korraldamisega seonduvatest asjaoludest arusaadaval ja nähtaval viisil,» märkis justiitsminister Hanno Pevkur riigikogu põhiseaduskomisjonile saadetud arvamuses.

«Vabariigi Valitsus märgib, et mainekampaania ei ole Eesti õigussüsteemis sisustatud määratlus ning seda oleks eesmärgipärane üheselt teha kõikide valimiskampaaniate sisustamise tarvis. Mainekampaania sisu tuleks vaadelda koos poliitilise reklaami sisustamisega ning seda tuleks kohaliku omavalitsuse puhul teha analüütiliselt, hinnates muuhulgas konkreetsemaid mõjusid kohaliku omavalitsuse autonoomiale. Kindlasti tuleks poliitilise reklaami sisustamisel hinnata ka vahepealseid arenguid meediakanalite kasutuses ning üldiseid suundumusi valimiskampaaniate läbiviimisel,» seisis valitsuse arvamuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles