Keskerakond asub linnas võimu näitama

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna volikogu istung.
Tallinna volikogu istung. Foto: Peeter Langovits

Näitamaks oma ülevõimu suurust, kaalus Keskerakond võimalust sätestada Tallinna volikogus fraktsiooni moodustamise piiriks kümme inimest, mis jätnuks nii Reformierakonna kui ka sotsiaaldemokraatide saadikud nn vabaliikmeteks.

Postimehele teadaolevalt on sellist plaani arutatud, kuid linnavolikogu esimehena jätkav Toomas Vitsut nimetab seda kuulujutuks. Reformierakonnale kuulub täna esimest korda pärast valimisi kogunevas 79-liikmelises volikogus 9, sotsidele 8, Isamaa ja Res Publica Liidule (IRL) 16, Keskerakonnale aga 46 kohta.

Lõplik volikogu koosseis pole endiselt selge, see saab teatavaks pärast linnavalitsuse koosseisu selgumist ehk 14. novembril. Lisaks veel linnaosavanemate kohad ehk ligi 15 keskfraktsiooni inimest võib veel praeguses koosseisus vahetuda.

Vitsut tõdes, et kuigi Keskerakond alustab partnerita, jäävad tegelikult järgmise nelja aasta sisse veel europarlamendi valimised ja riigikogu valimised ning valimised on alati aeg, mis toob kaasa muutusi kohalikes omavalitsustes. «Täna ei julge öelda, et valitseme neli aastat üksi, sest neid momente, kus võib teistmoodi minna, on mitmeid. Kuid praegust riigipoliitika seisu arvestades julgen öelda, et pigem jõuame riigis enne kui Tallinnas sellesse punkti, et vanaviisi enam ei saa.»

IRLile valimisedu toonud Eerik-Niiles Kross lubab sisukat opositsiooni. «Meie meeskond on volikokku minemas positiivses meeleolus, kuid ilma illusioonideta. Me ei eelda, et keskerakondlik ainuvõim jätaks proovimata kõik võimalused opositsiooni algatuste tasalülitamiseks,» tõdes Kross.

Krossi sõnul on IRLi eesmärk oma tegevust alati avalikult selgitada ja kaasata Tallinna inimesi. «Eriti teretulnud on arvamust avaldama kodanikuühiskonna organisatsioonid ja kõik, keda praegune linnavõim ahistab või ei taha kuulda,» ütles Kross.

Sotsiaaldemokraatide linnavolikogu liige Jaak Juske tõdes, et uued volikokku tulijad on alati täis tahet võidelda. «Alati on volikogu algus särtsakas, aga seda kuni parlamendi valimisteni, mis toimuvad alati istuva koosseisu keskel, ja seejärel vajub lõpp ära. See juhtus eelmise koosseisu ajal,» ütles Juske. «Vaadates tänast koosseisu, kus on väga palju uusi inimesi, eriti meie ja IRLi poolt, siis tuleb terav koosseis, terav opositsioon.»


Vahetuvad liikmed

Postimees uuris, kes tulevad Tallinna volikokku valitud inimeste asemele, kes suure tõenäosusega ei asu tööle volikogus.

•    Edgar Savisaar: Rostislav Troškov (146 häält)

•    Helle Kalda: Olga Sõtnik (701 häält; kui loobub, siis Eduard Toman)

•    Mihhail Kõlvart: Enno Tamm (250 häält)

•    Mihhail Korb: Jüri Kuuskemaa (498 häält)

•    Andrei Novikov: Jüri Ennet (150 häält)

•    Olga Ivanova: Aleksandr Zdankevitš (134 häält)

•    Karin Tammemägi: Anton Stalnuhhin (202 häält)

•    Marek Jürgenson: Vladimir Panov (309 häält)

•    Tiit Terik: Juri Danilov (127 häält)

•    Kalle Klandorf: Aleksander Bessedin (133 häält)

•    Taavi Aas: Eha Võrk (208 häält)

•    Arvo Sarapuu: Sergei Bogovski (121 häält)

•    Jelena Glebova (peatab oma volitused  neljaks kuuks): Marika Juuse (110 häält)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles