Volikogu ukse taha jäänud jurist nõuab Jõhvis valimistulemuste tühistamist

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimiskast.
Valimiskast. Foto: Raigo Pajula

Kohalike omavalitsuste valimisel 15 häälega Jõhvi volikogu ukse taha jäänud jurist Igor Kukolev naudib demokraatia vilju, mis võimaldavad tal pommitada maakonna ja vabariigi valimiskomisjoni põhjendamata kaebustega.

Esimesed kaebused pani Kukolev teele juba enne valimisi, ent kuna kaebus jäeti rahuldamata, kasutas mees kohaliku omavalitsuse volikogu valimiste seaduses sätestatud õigust esitada vabariigi valimiskomisjoni otsuse peale kaebus riigikohtule, mida ta kasutab ka pärast teist kaebusringi, kus nõuab muuhulgas Jõhvi valimistulemuste tühistamist kirjutab Põhjarannik.

Kukolev väidab Jõhvi valla hääletamistulemuste tühistamist nõudes, et kuna rohkem kui kolmandikul valla elanikest puudub kandideerimisõigus, sest neil ei ole Eesti ega mõne teise Euroopa Liidu riigi kodakondsust, siis ei võimalda kehtiv seadusandlus kindlaks määrata valijate tegelikku tahet.

Peale valimistulemuste tühistamise kõigis neljas jaoskonnas nõuab ta ka elektrooniliselt antud häälte tunnistamist kehtetuks, leides, et elektrooniline hääletamine ei taga valimiste salajasust.

Pärast maakonna valimiskomisjoni otsust jätta kaebus läbi vaatamata, kuna see ei sisalda valimistoimingutega seotud rikkumisi, viidates vaid hääletustulemuste väljakuulutamise otsusele ja protokollile, kaebas Kukolev edasi vabariigi valimimiskomisjoni, nõudes seal maakonna valimiskomisjoni otsuse tühistamist, mis esitati kaebajale lisaks kõigele eesti keeles, mida ta ei valda. Kukolev leiab, et sellega on talt võetud võrdsed võimalused valimisprotsessis osalemisel.

Kuni riigikohtu lahendini pole Jõhvis võimalik volikogu liikmeid registreerida ega volikogu istungiks kokku kutsuda. «Mulle tundub, et Kukolev tahab lihtsalt vaielda vaidlemise pärast,» leiab Jõhvi valla valimiskomisjoni esimees Piia Lipp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles