IRL loobus esialgu Pärnu linnapea kohast

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõik erakonnad soovivad, et praeguse linnapea Toomas Kivimägi juhtimisstiil muutuks ja elanikke rohkem otsuste tegemisse kaasataks.
Kõik erakonnad soovivad, et praeguse linnapea Toomas Kivimägi juhtimisstiil muutuks ja elanikke rohkem otsuste tegemisse kaasataks. Foto: Urmas Luik

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) Pärnu osakonna juhatus ja volikogu liikmed otsustasid esialgu loobuda Keskerakonna ettepanekust võtta linnapea koht ning teha koalitsioon ilma Toomas Kivimägi valimisliiduta.

Valimistel teiseks jäänud Keskerakond uuris teisipäeval erakondade esindajatelt, mis nad arvaksid võimalusest Keskerakonna, IRLi, Reformierakonna ja sotside koalitsioon moodustada. Linnapea koha oleks saanud IRL, volikogu esimehe ja ühe abilinnapea koha Keskerakond ning iga erakond ühe või mitu esindajat linnavalitsuses.

Maakuulamine tugines loogikale, et kuigi kolmandik valijaid eelistas Toomas Kivimägi valimisliitu (TKV), soovis kaks kolmandikku valijatest linna juhtimises muudatusi. IRL, kelle toetus TKV arvelt kahe koha võrra kasvas, saanuks nende muudatuste eestvedajaks, tuginedes kõigi erakondade ühisosale.

Erakondade võimuliidu võimalust arutati kõikides erakondades, ent kuna see oli tehtud rohkem maakuulamise, mitte ametliku ettepanekuna, otsustati esialgu üritada läbi rääkida Kivimägi valimisliiduga. Volikogu koosseisu vaadates on näha, et ei TKV-l ega Keskerakonnal ole võimalik valitseda üksnes ühe paremerakonnaga, see annab nii IRLile kui Reformierakonnale parema võimaluse oma valimislubadusi ellu viia.

Poliitikat viib ellu linnapea oma meeskonnaga. IRL tahab abilinnapea (Meelis Kukk) ja volikogu esimehe (Peeter Prisk) kohta, Reformierakond rahanduse või majanduse abilinnapea tooli, sotsidki on kaalunud hariduse või majanduse abilinnapea koha soovimist. See teeb TKV-l keeruliseks seniste positsioonide säilitamise: volikogu esimehest peavad nad tõenäoliselt loobuma, kuid Romek Kosenkranius pole valmis hakkama hariduse abilinnapeaks.

Kes vastutab hariduse eest?

Kivimägi loodab, et Reformierakonna hariduse abilinnapeana jätkab Jane Mets, kuid iga erakond valib oma esindajad siiski ise. “Isik sõltub sellest, mis kohad meile jäävad,” jäi Reformierakonna nimekirja vedanud Andrei Korobeinik esialgu napisõnaliseks.

Abilinnapeade ja volikogu esimehe kandidaatide nimesid ei soovi avalikult välja öelda ükski erakond. Eile pärastlõunal alanud läbirääkimistel keskenduti programmidest ühisosa leidmisele ja kohasoove pigem kuulati kui lepiti kokku.

Küsimusele, miks ta loobus linnapeakohast, vastas IRLi linnapeakandidaat Andres Metsoja, et keegi pole talle seda pakkunudki. Keskerakonna ettepanekut ametlikult laual polnud ja IRL otsustas moodustada läbirääkimiste töörühma (Metsoja, Kukk, Prisk), kes hakkab TKVga peetavatel koalitsioonikõnelustel uurima, mis nende programmist saab. “Läbirääkimisi peetakse korraga ühe partneriga,” rõhutas Metsoja.

IRL: viige meie programm ellu

Metsoja hinnangul oleks TKVst, IRList, Reformierakonnast ja sotsidest koosneval nelikliidul võimalus kogu nende programm ellu viia, kui võtta aluseks linna investeerimisvõimekus 3,5 miljonit eurot aastas, võimalikud eurotoetused ja püsikulud. “Kui ei tule head platvormi, on otsustamise koht, kas leping sõlmida. Siis on teised teed,” rääkis ta.

Metsoja kõneles, et IRL tahaks jätkata rahanduse eest vastutamist, kuid laiendada abilinnapea pädevust ettevõtlusega. Märkuse kohta, et ka Reformierakonda huvitab majandus, Kivimägi aga ei taha Kosenkraniusest loobuda, vastas Metsoja, et Reformierakonnast on tulnud isikute kohta mitmesuguseid signaale.

Kivimägi tõdes, et IRLi ootused on suurenenud. Volikogu esimehe koha kõrval on juttu olnud kahest IRLi abilinnapeast. Kivimägi jutu järgi küsis oma erakonnale abilinnapea kohta ka sotside Pärnumaa piirkonna esimees Marianne Mikko, kuid see pole Kivimägi arvates reaalne.

TVK lähtepositsioon on Kivimägi ütlust mööda kolm kohta ja üle poole koha IRLile loovutada poleks tema hinnangul õiglane. Et sotsiaalsete lubadustega mõõdutunnet ei kaotataks, pakub TKV selle piiriks 300 000 eurot aastas. Sellest 130 000 – 140 000 maksaks eakate tasuta bussisõidu vanusepiiri 65. eluaastale langetamine, 63. eluaastale langetamine aga juba paarsada tuhat.

Sotsiaalsetele lubadustele seatav piir tekitab vaidlusi sotsiaaldemokraatide, Reformierakonna, IRLi ja TKV vahel, kellest igaüks püüab oma lubadusi ellu viia. IRLil on nendeks tasuta bussisõit õpilastele alates teisest lapsest ja ranitsatoetuse tõstmine 35 eurolt 100 euroni, TKV-l tasuta bussisõit 65. eluaastast, Reformierakonnal tasuta bussisõit põhikooli lastele ja 65. eluaastast, sotsidel lapse osalemine vähemalt ühes huviringis, tasuta gümnaasiumilõuna, koolialguse toetus puudustkannatavatele õpilastele ja töötute vanemate lasteaia osalustasu kaotamine.

Hallik-Sass tõdes, et kaks saadikukohta võimaldavad neil seista ainult huvihariduse kättesaadavuse ja aastaringset sissetulekut tagavate töökohtade tekke eest, ent ilma nende kaheta pole neil võimalik koalitsioonis olla.

Juhtimisstiil peab muutuma

Kõik erakonnad soovivad, et Kivimägi juhtimisstiil muutuks. Hallik-Sassi sõnul jääb puudu inimeste kaasamisest, sama nimetas Korobeinik, tuues näiteks segadused koolireformi elluviimisel ja busside liinivõrgu muutmisel.

Kivimägi oskusest linnakodanike ja koalitsioonipartneritega arvestada sõltub tema teise linnavalitsuse moodustamine ja koalitsiooni töökindlus. Äsja valitud volikogus on eelmisega võrreldes tunduvalt isepäisemaid inimesi ja sõltumata sellest, kas ühte heidetakse lõpuks TKV või Keskerakonnaga, tuleb linnapeal ja linnavalitsusel enne iga olulisema otsuse langetamist kõvasti vaeva näha.

Küsimusele, kas ta kavatseb poolteise aasta pärast riigikogusse kandideerida, vastas Kivimägi, et see sõltub TKV võimuliitu pääsemisest ja sellest, kuidas koalitsioon tööle hakkab. Oma vaadetelt on Kivimägi olnud liberaal, seega pole tema huvides IRLi ja Reformierakonna vastasseisus IRLi eelistada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles