Ansip: riigikogu liikmete ja ministrite kandideerimine oli hea initsiatiiv

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peibutuspart Jaapanis.
Peibutuspart Jaapanis. Foto: Argo Ideon / Postimees

Reformierakonna esimees, peaminister Andrus Ansip kaitses täna riigikogu liikmete ja ministrite õigust valimistel kandideerida ning avaldas arvamust, et nende osalemine ka äsjastel kohalikel valimistel oli hea initsiatiiv.

Põhiseaduskomisjoni esimees, Reformierakonda kuuluv Rait Maruste meenutas riigikogu infotunnis, et valimiseelsel ajal oli kõva ütlemist, justkui peibutuspartide kandideerimine poleks kohane. «Ühed häälekamad selles osas olid meie kolleegid sotsiaaldemokraadid ja ka vabariigi president võttis selles osas üsna reljeefselt sõna. Samas tuleb välja nüüd, et üks peibutuspart, Jevgeni Ossinovski korjas Narvas kokku väga silmapaistva tulemuse,» lausus ta ning soovis Ansipilt teada, kuidas ta selles valguses seniseid positsioone hindab.

Ansip ütles, et tema hinnangul on iga kodaniku põhiseaduslik õigus nii kohalikel kui riigikogu valimistel kandideerida midagi niisugust, millest «lihtsalt ühe parditamisjutuga üle rullida ei ole kellelgi õigust». Tema sõnul on Eesti Euroopa Liidu riikidest ka ainus, kus poliitikute kandideerimisest on tehtud peibutuspardi teema ja antud sellele halvustav hinnang. «Kusagil mujal Euroopas midagi taolist ei ole. Mulle teadaolevalt on see debatt ja diskussioon ja hoiak Eestis ainulaadne,» märkis ta.

Ta lisas, et seetõttu on ka Ossinovski kandideerimine täiesti aktsepteeritav. «See oli hea initsiatiiv, täpselt samamoodi, nagu kõigi teiste riigikogu poliitikute ja ministrite kandideerimine kohalike omavalitsuste valimistel,» ütles Ansip.

Riigikogu 101 liikmest kandideeris kohalikel valimistel 93 saadikut, kellest linna- ja vallavolikogudesse valiti 60. Samuti osales valimistel 12 ministrit ehk kõik peale peaminister Ansipi ning neist osutus valituks 11.

Varasematel kohalikel valimistel on valdav osa valituks osutunud ministreid ning riigikogu saadikuid jätkanud oma senist tööd ja peatanud oma volitused linna- või vallavolikogus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles