Inimõiguslased taunisid Jõksi homoseisukohta

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hetk 2007. aasta augustis Tallinnas peetud homoparaadist.
Hetk 2007. aasta augustis Tallinnas peetud homoparaadist. Foto: Peeter Langovits

Eesti Inimõiguste Keskus leiab täna avaldatud analüüsis, et sageli väetite ja seaduste kaitsmisega silma paistnud õiguskantsler läks nelja aasta eest lapsesaamist abielu defineerivaks osaks seades vastuollu Euroopa Inimõiguste Kohtu praktikaga.


Too kohus leidis nimelt 2002. aastal, et abielu ei pruugi olla üksnes kahe bioloogilise vastandsugupoole jaoks.

Oma pöördelises Christine Goodwini kaasuses 2002. aastal otsustas kohus, et transseksuaal tohib abielluda inimesega, kes enne operatsiooni oli temaga samast, hiljem aga seega vastassoost.

«Enam ei saa õiguse piiramisel olla määrav argument, et samasoolistel paaridel ei ole võimalik ühiseid lapsi saada,» tõdesid selle kaasuse põhjal Eesti inimõiguslased.

Seega on traditsioonilise abielu või perekonna kontseptsioon muutunud nende hinnangul nüüdseks Euroopa inimõigustes olulisemalt kitsamalt kohaldatavaks kui varem.

Ometi toetus sellele, inimõiguste keskuse hinnangul aegunud argumendile õiguskantsler Allar Jõks, kui temalt paluti 2006. aastal seisukohta samasooliste peresuhete
seadustamise kohta.

Õiguskantsler leidis, et kuigi samasoolistele paaridele abiellumise välistamine on ebavõrdne kohtlemine, on selline kohtlemine põhjendatud.

Jõks märkis, et «abielu on jätkusuutlik üksus, moodustatud mehest ja naisest, kellel saavad olla ühised järeltulijad ja kes on sellega ühiskonna kestvuse tagajad».

«Selle seisukohaga läks õiguskantsler otseselt vastuollu Euroopa Inimõiguste Kohtu praktikaga,» leitakse täna avaldatud analüüsis.

«Kuigi ükski rahvusvahelise õiguse säte ei nõua abielu avamist samasoolistele paaridele, ei saa riik selles osas enam toetuda laste saamise võime puudumise argumendile.»

See välistaks inimõiguslaste hinnangul abielu ka üsna suurele arvule neile erisoolistele paaridele, kes neist sõltumata põhjustel ei saa või lihtsalt ei taha lapsi saada. «Õiguskantsleri seisukoht paistab just seda väitvat,» leiavad inimõiguslased.

Rahvusvaheline õigus ei nõua aruande koostajate hinnangul, et samasoolistele paaridele võimaldataks abielluda, samas see ka ei keela sellise institutsiooni avamist neile
paaridele võrdselt erisooliste paaridega.

Loe lisa! Jõks ei tulnud homodele appi

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles