Vene keel võtab pealinnas võimu

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskpartei võidutses viies, IRL kolmes linnaosas.
Keskpartei võidutses viies, IRL kolmes linnaosas. Illustratsioon: www.vvk.ee

Sotsidel ebaõnnestus Tallinnas vene kaardile mängimine, IRLile ja Reformierakonnale ei toonud loodetud edu ministritest peibutuspardid.

Kui pühapäeva hilisõhtu tõi rõõmupeo Keskerakonnale ning Isamaa ja Res Publica Liidule (IRL), kes tähistasid-tantsisid varajaste hommikutundideni, siis Reformierakond ja sotsiaaldemokraadid elasid üle väiksemat sorti šoki.

Mõlema erakonna tulemus jäi pealinnas alla igasugust ootust ja arvestust. Sotsid lootsid 15 protsendi tallinlaste toetusele, Reformierakond vähemalt sama paljule. Tegelikkuses said sotsid sel korral kümme, Reformierakond 11 protsenti. Pealegi ei õnnestunud neil kummalgi saavutada võitu mitte üheski linnaosas, IRL see-eest oli edukas kolmes linnaosas Keskerakonna viie vastu.

Reformierakonna jaoks on kukkumine valus, sest mitte väga ammu oli neil koguni 40 protsendi eestimaalaste toetus, samas kui praegu ollakse täiesti uues olukorras: peale Tallinna on nad kaotanud toetust kogu riigis ja asuvad sotsidega peaaegu ühel pulgal.

Sotside panustamine vene kaardile osutus Tallinnas läbikukkumiseks, Narvas see-eest suureks võiduks. Erakonna juhi Sven Mikseri tulemus Lasnamäel – 1950 häält, kuid volikokku ta ei pääsenud – mõjus külma dušina.

Valimisõhtul arutati erakondade pidudel sellegi üle, kuidas ja kas võiks IRLi tõus mõjutada kahe riigis võimul oleva erakonna omavahelisi suhteid eelseisvate riigikogu valimiste valguses. Selge, et pingeid ühe nii suur tõus ja teise langus tekitab.

Need valimised näitasid ja kinnitasid Keskerakonna muutumist selgelt venekeelseks ja -meelseks parteiks. Savisaar (39 979 häält sel korral / 38 974 häält 2009. aasta valimistel) ja Jüri Ratas (8017/9724) saavad oma tulemuse kätte, kuid neile järgnevad kohe Mihhail Kõlvart (5307/274), Yana Toom (5328/927) ning Andrei Novikov (2606/196), kes on teinud võrreldes eelmiste valimistega tohutu tõusu ja teeninud välja isikumandaadi. Isikumandaadi said ka Viktor Vassiljev (4079/5582) ja Mihhail Korb (2672/3278).

Kui saab selgeks, kes reaalselt volikokku lähevad ning kes oma senise linna- või riigitöö juurde naasevad, koguneb Tallinna volikokku selgelt venekeelne seltskond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles