IRLi populaarsuse kasvu pidurdas muuhulgas Krossi Interpoli skandaal

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
KOV valimised 2013. Lõplikud valimistulemused Tallinnas.
KOV valimised 2013. Lõplikud valimistulemused Tallinnas. Foto: Postimees Online

Turu uuringufirma TNS Emori hinnangul takistasid Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) populaarsuse kasvu Tallinnas ja Tartus valimiseelsed suuremad või väiksemad skandaalid.

TNS Emori valimiseelse uuringu tulemused kogu Eestis on lähedased tegelikele valimistulemustele, välja arvatud aga IRL-i osas, kes tõenäoliselt suutis aktiivse ja atraktiivse kampaania toel jätkata populaarsuse kasvu väljaspool Tallinna ja Tartut ning võtta valimisliitudelt olulise osa pärast viimase küsitluse toimumist.

Tallinnas ja Tartus takistasid IRL-i tõusva trendi jätkumist valimiseelsed suuremad või väiksemad skandaalid, nagu Tallinna linnapeakandidaadi Eerik-Niles Krossi Interpoli skandaal, teatas TNS Emor.  

TNS Emori poolt kohalike valimiste eel tehtud uuringute alusel võis kogu Eestis prognoosida 60 protsendi lähedast hääletamisaktiivsust, tegelikkus oligi üsna sarnane – hääletamisaktiivsuseks kujunes 58 protsenti.

Valimiste eel prognoosis uuringufirma 68-protsendist aktiivsust Tallinnas, tegelikkuses kujunes see mõnevõrra – 4 protsendi võrra – väiksemaks. Üks põhjendusi, mida valimisjärgsed uuringud võiksid kas kinnitada või ümber lükata, on selles, et oma potentsiaalset valimisaktiivsust ei realiseerinud Tallinna eestikeelne valijaskond ja seda eriti Lasnamäel ning Haaberstis. Kui septembrikuu uuringud näitasid venekeelse elanikkonna oluliselt suuremat soovi valimistel osaleda, siis viimane küsitlus oktoobri keskel näitas ka eestlaste motiveerituse olulist suurenemist, mis aga nähtavasti lahtus vahetult valimiste eel viimaste päevade skandaali mõjul.

TNS Emori kohalike valimiste eelse uuringu tulemused Tallinnas erinevad oluliselt tegelikest vaid sotsiaaldemokraatide osas. Kui kogu Eestis on Sotsiaaldemokraatlik Erakond võrreldes eelmiste valimistega oluliselt kosunud, siis Tallinnas tuli vaatamata uuringutes ilmnenud erakonna heale kuvandile vaid eelmiste valimistega samaväärne tulemus. Üheks põhjuseks on nähtavasti atraktiivsete ja väljaspool Nõmme ja Kesklinna piirkonda aktiivsete kandidaatide puudumine, kelle poolt oleks saanud hääletada kõhklevamad valijad, kes kaalusid mitme erakonna vahel valiku tegemist, näiteks Lasnamäel ja Põhja-Tallinnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles