Tallinna linnapeakandidaadid pidasid maha tulise debati

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimisstuudio
Valimisstuudio Foto: Karli Saul/SCANPIX

Täna õhtul said ETV saates «Valimisstuudio» sõna Tallinna linnapeakandidaadid Edgar Savisaar, Eerik-Niiles Kross, Valdo Randpere, Hardo Aasmäe, Andres Anvelt ja Mart Helme. Postimees.ee toob lugejateni kandidaatide säravamad mõtted.

Saatejuhid on Lauri Hussar ja Andres Kuusk.

SISSEJUHATUS

Lauri Hussar alustab saadet küsimusega Reformierakonna reitingu kohta.

Randpere: kui vaadata tulevikku, siis oluline pole see, palju erakond hääli sai, vaid see, kas Tallinnas võim vahetus või mitte.

Küsimus Mart Helmele nende lubaduse kohta lõpetada venekeelne teenindus.

Helme: see küsimuse asetus, mida korduvalt debattides esitatakse, on vale. Meil on keeleseadus, põhiseadusesse on kirjutatud, et eesti keel on riigi keel. Me järgime meie põhiseadust.

Küsimus Savisaare taktika kohta.

Savisaar: Ma valin igaks debatiks omaette taktika. Kui mõnele ei peaks Keskerakond meeldima, hääletage väiksemate parteide poolt. Uskuge mind, see on parem valik.

Küsimus Keskerakonna täitmata lubaduste kohta.

Savisaar: Me oleme täitnud kõik oma lubadused, Ekspress kirjutas ebatäpselt.

Anvelt: tuleks kuulata midagi muud kui Ülemiste vanakest ja helikopterilend.

Küsimus Krossi tagaotsitavaks kuulutamise kohta.

Kross: Oi, Venemaa on mind tagaotsitavaks kuulutanud 3 aastat tagasi. Me oleme saanud sellele kaasa elada juba pikalt. Väike meeldetuletus vahetult enne valimisi vaid rikastab Eesti poliitikat.

Kas Keskerakond sai Krossi tagaotsitavaks kuulutamist mõjutada?

Kuusk: Interpol pole ju Mupo, et Savisaar helistab ja käsib.

Kross : Küll aga on Interpol üks andmeedastussüsteem. Liikmesriigid saavad sisestada sinna oma andmeid. Interpol ei ole Venemaa mõju all.

Savisaar: tuleb välja, et keskerakonna käepikendused Krossi vastu on Interpol, politsei ja kohus, sest kohus lükkas tagasi Krossi taotluse peatada Tallinna reklaam. Aga kui asja taga on Vene eriteenistused ja Kross väidab, et see on talle kasulik, siis eriteenistused töötavad Krossi kasuks.

Kross: ma olen ainus, kes reaalselt ohustab Keskerakonna võimu Tallinnas.

Anvelt: nagu me oleme filmides näinud Interpoli agente, on see tegelikult rahvusvaheline postkast. Interpoli panna kohtumõistjaks, see komisjon, kes otsustab tegeleb andmetöötlusega.

Randpere: Mina ütleks nii, et minu arvates ei peaks kiskuma Krossi minevikku tänasesse valimiskampaaniasse.

Kross: mul on tegelikult hea meel, et Venemaa sekkus taaskord Eesti poliitikasse.

Hussar: Savisaar, olete väitnud, et pole linnaraha kasutanud valimiskampaaniaks.

Savisaar kepikõnni reklaami kohta: 50 000 ja 100 000 eurot on mõlemad õiged summad.

Kross: meie kampaania on loonud uue taseme Eesti poliitikas. Oleme teinud ebaharilikku kampaaniat selle tõttu, et probleemid on olnud teravad. Oleme kasutanud kõiki lubatud vahendeid ja teinud seda küllalt hästi.

Aasmäe erakondade sundlikvideerimisest: see on asi, mida peame hakkama arutama esmaspäevast. Tänase Eesti oludes on olukord, kus erakonnad on väljunud kontrolli alt. Oleme olukorras, kus pooled inimesed pole nõus erakondade poolt hääletama.

Randpere: ei ole vaja anonüümseid kommentaatoreid linnavalitsuses.

Anvelt, te olete öelnud, et ei lase linnavalitsusest inimesi lahti.

Anvelt:  me näeme, et linnas õhu väljalaskmise ameteid on 10 protsenti. Nad ei too linnale lisaväärtust.

MUUTUSED LINNAJUHTIMISES

Kross: kõigepealt tuleb aru saada, mis Tallinnas üldse toimub. Kõigepealt tellime sõltumatu auditi. Meie põhiline eesmärk on, et linna juhitaks ausalt, läbipaistvalt.

Anvelt: kogu kisa-kära kõrval jäi vahele Korruptsioonivaba Eesti uuring. Ainuke, kes rääkis korruptsioonist ausalt, on SDE.

Helme: ma tahaks öelda kõrvaltvaatajana seda, et korruptsiooni esineb Tallinnas ja valitsuse tasandil. Korruptsioonist me Tallinna vabastamise puhul lahti ei saa. Seltskond, kes helikoptereid lennutab, on end rahast tühjaks teinud enne järgmisi valimisi. Neil on kindlasti vaja seda Tallinna rahakotti.

Randpere: me lubame, et sel päeval, kui võim vahetub, võib-olla ka esmaspäeval, lööme kokku arved, mida Tallinn on maksumaksjatelt varastanud ja saadame Keskerakonnale.

Savisaar: sel ajal, kui räägime korruptsioonist, arvestage, kui palju oleme jätnud loomata töökohti, palju hinnad tõusevad. Nii et arvestage, mis on meie valijatele tähtsam. Kas tähtsam on korruptsioon või on tähtsam lahendada küsimused palkadest, hindadest, väljarändest, töökohtadest jne. Kumb on tähtsam?

Stuudios on ajakirjanike ringis Anvar Samost, Urmo Soonvald ja Urmet Kook.

Samost: esimesest plokist tuli täiesti selgelt välja, et kui enne oli kahtlused Helme ja Keskerakonna kokkumängimises, siis peale seda on selge, et iga hääl, mis läheb EKRE-le või Helmele, läheb Keskerakkonnale.

Kook: linnajuhtimisest võiks järgmises debatipooles keskenduda nendele teemadele, mis tallinlasi igapäevaselt mõjutavad.

Helme Keskerakonnaga kokku mängimisest: ei mängi, me ei mängi kellegagi kokku. Me oleme keskmine jõud.

LASTEAIAD

Savisaar: kuulge lõpetage see nutmine lasteaedade üle. Ma toon teile ühe näite. Avasime septembris uue lasteaia, ja kas teate, praeguseni on seal kolmandik kohti komplekteerimata.

Anvelt: lasteaiad peavad olema prioriteet. Kõige alus ei ole betooni valamine. Meil on Tallinnas mitmeid haridusasutusi, mida võiks ümber teha lasteaedadeks.

Kross: meil on lasteaedade loomiseks raha. Meie põhiline eesmärk on luua olukord, kus igal perel on kodu lähedal lasteaed.

Aasmäe: oh ma kuulan teie juttu ja ma võin öelda, et te olete kõik võhikud.

Helme: lasteaedade juures on märksõna paindlikkus.

Hussar: loen teie 2009. aasta valimislubadusi lasteaedade kohta. Miks pole suutnud täita?

Savisaar: küsige seda Ansipi käest. See oli üleriigiline programm ja riik jättis selle täitmata. See jutt, et EKRE-le lähevad meie hääled, on räige propaganda. Meil on nendega tõsised lahkhelid. Keskerakonnale tulevad Reformierakonna hääled, mida aeg edasi, seda kiiremini. Reform tahab ju sõlmida piirilepingut Venemaaga ja meie ka. Kahtlemata on praegu olukord, kus jutt EKREst pole mitte midagi.

Anvelt: ei tohi tekkida olukord, kus ehitatakse lasteaed, mille täituvus on puudulik.

Kross: lasteaia järjekorrad tulevad Tallinna linna saamatusest.

Aasmäe: ärge pilduge nende miljonitega. Kõigepealt tuleb endale asi selgeks teha.

Savisaar: esimene lahendus on moodullasteaedade ehitus. Teine lahendus on lasteaedade õpetajate palkade tõstmine. Kolmas lahendus on uued lasteaiad. Neljas lahendus on sõimerühmad.

Randpere: loomulikult, Edgar, kui sa leiad, et Keskerakonna valijad peaksid valima Reformierakonna poolt, siis palun väga.

TASUTA ÜHISTRANSPORT

Kas tasuta ühistransport on jätkusuutlik?

Helme: On ja ei ole. Me ei ole Tallinnas aastaid kasutanud väga lihtsat asja - püüda vaadata linna tervikuna.

Savisaar: põhieesmärk on see, et trollid võiksid sõita ka ilma kontaktliinita. Mis puutub liinivõrkude uuendamisse, kui teaduslikust küljest asju analüüsida, oleme üsna kaugele jõudnud. Tallinnas on ühistranspordi kasutatus tasuta ühistranspordiga tõusnud, samas Elektriraudteel langenud. Nii et tahaksin kõiki julgustada selle suhtes. Kui jälgite, kui palju inimesi on Tallinnasse juurde tulnud ehk teiste sõnadega on praegu tasuta ühistransport end juba ära tasunud.

Kross: tasuta ühistransort jääb esialgu, sest rahval on õigustatud ootus. Tegu pole tasuta ühistranspordiga - meie maksame selle kinni ja see ei ole kindlasti Keskerakonna raha. Oluline on selle kvaliteet ja et see sõidaks sinna, kus inimestel on vaja minna. On absurdne, et meil on 30 aastat vanad marsruudid.

Anvelt: tasuta ühistransport on jätkusuutlik vaid siis, kui teha koostööd lähivaldadega.

Randpere: mul on tasuta ühistranspordi osas Ansipist erinev seisukoht. Tegelikult on nii, et kui vaadata n-ö tasuta ühistranspordi eksperimenti, anname võimaluse edasi kesta. Aga kui vaadata esialgseid kokkuvõtteid, ühistranspordi kasutamine pole kasvanud ja autode kasutamine pole vähenenud.

Savisaar: jutt, et tehakse ainult valimiste ajal on täiesti vale.

EELARVEPOLIITIKA

Kross: mina ei suurendaks linna laenukoormust, see on niikuinii peaaegu lõpukorral. Savisaar räägib sellest, et riik e anna raha, see on väga kummaline. Luban, et kui audit on tehtud, maksan välja palgad, mis on kadunud kuskile Keskerakonnale.

Randpere: Tallinna linna laenukoormus on piiri lähedal. Tallinn laenab tänapäeval selleks raha, et maksta tagasi vanu laenu, ja see on absurdne olukord.

Helme: ma ütleksin nii, et on tõsi, et Tallinna laenukoormust suurendada on riskantne. Mul on väga kena vaadata seda laata siin, aga tegelikult ei näita keegi katet. Me vaatame üle Tallinna linna senised lepingud, tühistame need, mida on võimalik lõpetada.

Anvelt: Tallinnas saame eelarvesse lisada umbes 50-53 miljonit eurot aastas.

Savisaar: Kui Ligi oleks siin, ütleks ta, et poisid, te ei aja õiget juttu. Tallinna laenukoormus on viimastel aastatel langenud. Kindlasti on täiendavaid võimalusi, seoses ettevõtluse ja üksikisiku tulumaksuga raha juurde teenida.  Ärge liialdage, me ei ole rahadega hädas, oleme hästi toime tulnud, millega Tallinna rahvas on meid ka kiitnud.

Randpere pensionilisa tõstmisest: oleme tähelepanu juhtinud, sest 2009 Savisaar lubas tõsta kahekordseks. Seda ta teinud pole, see pensionilisa on 76 eurot 76 senti. Mina leian, et pensionilisa iseenesest pole lahedus, riiklikud pensionid peavad tõusma. Tallinnas peab olema hea ettevõtluskliima, et saaks tõsta pensioneid ja palkasid. Kui on rahaasjadest juttu, siis mina helistan jah Ligile, mitte nagu sina Jakuninile.

Savisaar: me oleme tõstnud pensionilisa teiste vahendite kaudu, nagu näiteks apteegisoodustus või matusetoetus.

Kross: me täidame Savisaare täitmata lubaduse ja kahekordistame pensionilisa. Meie loome sellise ettevõtluskliima, kuhu tahavad tulla investorid.

Anvelt: pensionilisa kõrval tuleb arvestada ka teiste vajadustega, näiteks maamaks, mis on tihti palju suurem kui pension. See ei täida küll linnakassat, aga annab inimestele soodsama olukorra.

AJAKIRJANIKE KOKKUVÕTE DEBATIST

Kook: tänases debatis teeks kummarduse Valdo Randperele ja Andres Anveltile. Nemad rääkisid kõigE rohkem asjast, vähem süüdistusi ja loosungeid.

Soonvald: nõus, et Anvelt on hea linnapeakandidaat. Samamoodi üllatas Kross, kes oli hästi kursis teatud detailidega.

Samost: Tallinna valija sai debatti vaadates kindlasti seisukoha kujundada. Tahaks öelda, et Randpere jättis väga tugeva mulje, täna oli ta suhteliselt terav ja vaimukas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles