Jõks: kõik valimiste eelõhtul esitatud süüdistused on hiljem osutunud ainetuks

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allar Jõks.
Allar Jõks. Foto: Peeter Langovits

Endine õiguskantsler Allar Jõks ütles Eerik-Niiles Krossi tagaotsitavaks kuulutamise kohta Interpoli poolt, et tema kogemuse järgi on kõik vahetult enne valimisi üles kerkinud süüdistused hiljem osutunud ainetuks.

«Silmas pidades Interpolis Vene Föderatsiooni tagaotsimisteate ilmumisaega, asetub see minu jaoks ühte ritta juba nähtud valimisvõtetega,» lausus Jõks. «Minu kogemus valimistega seoses ütleb, et kõik süüdistused või kahtlused, mis esitatakse vahetult valimiste eelõhtul, on hiljem osutunud ainetuks ja kellegi konkurendi valimishuvist kantuks.»

«Nii näiteks avaldas üks eratelekanal 2007. aasta Riigikogu valimiste eelõhtul uudise, et Riigikogu liikmest kandidaat kakles baaris. Pärast telekanal küll tunnistas, et tegemist oli libauudisega, kuid vaatamata sellele oli tekitatud kahju korvamatu. Näiteid on teisigi,» lisas ta.

«Põhiõiguste seisukohalt ei saa ma sellist valimiskultuuri taluda, sõltumata sellest, milliste poliitiliste jõudude vastu neid kasutatakse.»

Jõks märkis, et Vene Föderatsiooni tagaotsimiskuulutuse avaldamine Interpoli keskkonnas ei tähenda, et Kross tuleks täna õhtul vahistada ja homme Venemaale välja anda. «See ei oleks õigusriiklikult lubatav.»

Ta tõi välja, et põhiseaduse paragrahv 36 sätestab, et ühtki Eesti kodanikku ei tohi välisriigile välja anda muidu, kui välislepingus ettenähtud juhtudel ning vastavas lepingus ja seaduses sätestatud korras. Väljaandmise otsustab Vabariigi Valitsus. Igal väljaantaval on õigus vaidlustada väljaandmine Eesti kohtus.

«Eesti kriminaalmenetluse seadustikus on põhjalikult reguleeritud rahvusvaheline koostöö kriminaalmenetluses sealhulgas keeldumise alused rahvusvahelisest koostööst,» lausus endine õiguskantsler ning avaldas lootust, et peale valimisi hindavad Eesti asjakohased õigusasutused Vene Föderatsiooni tagaotsimiskuulutuse põhjendatust ja otsustavad, kas esineb alus rahvusvahelise koostöö tegemiseks või mitte.

«Samavõrra soovin, et Eesti uurimisorganid kontrollivad täie tõsidusega hiljuti esitatud kahtlusi, mis on seotud Keskerakonna ebaseadusliku rahastamisega,» lisas Jõks. «Vastasel juhul me ei saa olla kindlad, et tulevikus ei mõjutata Eesti valimisi mõnest teisest riigist.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles