Pevkur: paratamatult jääb kogu loole juurde valimiste mõjutamise soov

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hanno Pevkur
Hanno Pevkur Foto: Heiki Rebane / BNS

Reformierakondlasest justiitsminister Hanno Pevkuri sõnul peaks Interpol selgitama Isamaa ja Res Publica Liidu linnapeakandidaadi Eerik-Niiles Krossi tagaotsitavaks kuulutamise tagamaid, tema hinnangul jääb kogu loole paratamatult juurde valimiste mõjutamise soov.

Pevkur kinnitas Postimehele saadetud kommentaaris, et Eesti riik ei anna oma kodanikke Vene Föderatsioonile välja, sõltumata sellest, kas ja kui palju on kõnealuses loos tõsiseltvõetavust. «Venemaa seda väga selgelt ka teab. Venemaa teab ka seda, et kui on soov Eestiga koostööd teha, on see võimalik läbi prokuratuuri,» lausus ta ning viitas prokuratuuri hinnangule, mille järgi ei anna praeguseks kogutud tõendid ja Venemaalt saadud informatsioon piisavalt alust Krossi kaaperdamises kahtlustada.

Pevkuri sõnul on võti asjas suurema selguse saamiseks eelkõige Venemaa poolel. «Kui Venemaal on uusi täiendavaid tõendeid, siis esitagu need ka Eestile, misjärel saavad õiguskaitseasutused otsustada edasise. Loodan, et ka Interpol selgitab oma otsuse tagamaid, sest tagaotsimised ja muud rahvusvahelise õigusabiga seotud küsimused ei tohi olla valimisteemad,» märkis ta.

Pevkur nentis, et kahjuks jääb aga kogu loole paratamatult valimiste mõjutamise soov juurde ja siinkohal ei ole tal enda sõnul kohane spekuleerida, kes sellest võidab või kaotab. Küll on Kross jõudnud juba ise kommenteerida, et kuigi koomilisevõitu, aga kõige kasulikum on see Krossile endale, viitas Pevkur. «Kokkuvõttes on kahetsusväärne, et nii tõsine teema nagu rahvusvaheline tagaotsimine on tõstetud üks päev enne valimisi valimiste peateemaks,» lisas ta.

Interpol eiras kaua aega Venemaa võimude taotlust lisada Kross rahvusvaheliste tagaotsitavate nimekirja, viidates taotluse poliitilistele motiividele, kuid muutis reede õhtul ootamatult oma seisukohta. Krossi tagaotsimise põhjuseks nimetatakse piraatluse organiseerimist.

Riigiprokuratuuri hinnangul ei anna praeguseks Eesti kriminaalasjas kogutud tõendid ja Venemaalt saadud informatsioon piisavalt alust Krossi kaaperdamises kahtlustada. «Eesti on niinimetatud Arctic Sea juhtumis viinud ühises uurimisrühmas mitme teise riigiga läbi ka ise võimalikult põhjalikku uurimist. Muu hulgas on õigusabipalvetega nõutud välja Venemaal kogutud tõendeid,» ütles juhtiv riigiprokurör Heili Sepp Postimehele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles