Anvelt ei näe Krossi tagaotsitavaks kuulutamisel seost kohalike valimistega

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Anvelt
Andres Anvelt Foto: Peeter Langovits / Postimees

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna Tallinna linnapea kandidaat, keskkriminaalpolitsei kunagine juht Andres Anvelt kinnitab küll, et kui on olemas siseriiklik vahistamismäärus, võib Interpoli liikmesriik lisada ise inimesi rahvusvaheliselt tagaotsitavate andmebaasi, samas ei näe ta Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) linnapeakandidaadi Eerik-Niiles Krossi lisamisel kohalike valimistega otsest seost.

Anvelt ütles Postimehele, et kui Venemaal on olemas siseriiklik vahistamismäärus, siis võib Interpoli andmebaasile ligi pääsev Venemaa Interpoli ametnik vastava kande teha ja tõsta inimese kas või ajutiselt rahvusvaheliselt tagaotsitavate inimeste andmebaasi.

Tema sõnul on Interpoli juures küll ka komisjon, mis kontrollib religiooni, poliitika või näiteks sõjaliste konfliktidega seotud juhtumeid, kus on alati selgusetu, kummal poolel on õigus. Siiski ei välista see tema kinnitusel võimalust, et Interpoli liikmesriik lisab mõne inimese tagaotsitavate andmebaasi komisjoni otsuseta.

Samas on andmebaasi lisatud inimesel Anvelti sõnul õigus alustada protestimenetlust ning seda peaks Kross tema hinnangul kohe ka tegema. «Antud juhul on Interpoli vahistamismääruse pall Krossi väravas. Kross peab kiiresti sellele reageerima – keegi muu seda teha ei saa –, protestima ja selgitama välja, miks vahistamismäärus on taas päevakorda tekkinud ja kes on selle üles pannud,» ütles Anvelt.

Kui IRLi poliitikud on nimetanud Krossi tagaotsitavaks kuulutamist katseks mõjutada kohalike valimiste tulemusi Moskvale sobivas suunas, siis Anvelt selliseid seoseid ei näe. «Krossi rahvusvahelist vahistamismäärust on arutatud kevadel, kui leiti, et see on poliitilise taustaga. Selle üleskerkimine nüüd... ma ei taha uskuda neid spekulatsioone, et see on konkreetselt seotud kohalike valimistega, ei ühelt ega teiselt poolt. Aga igal juhul peab Eerik-Niiles Kross praegu väga kiiresti näitama üles tahet olukorda selgitada ja tegema kõik selleks, et vahistamismäärus taas maha võetaks,» rääkis ta.

Rääkides juhtumi mõjust Krossi ja IRLi valimiskampaaniale, ütles Anvelt, et sellistel juhtumitel on mõju alati kahepoolne. «Ühtpidi ta tugevdab veel kord juba väljakujunenud valijaskonda. Toon võib-olla mitte kõige kohasema näite, aga kui näiteks tuleks täna välja uudis, et mingis suures rahapesu asjas otsitakse istuvat linnapead, siis ma arvan, et kasvaks tema toetajate arv, kes viitsiksid valimistel välja tulla. Kokkuvõttes see võib olla ka hea PR-trikk,» märkis Anvelt. «See võib olla ükskõik mis asi, kõik on praegu spekulatiivne. Aga ma ei arva, et see mõjub kuidagi negatiivselt.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles