Keskerakondlased: Kross taandugu kampaaniast, Interpoli süüdistamine rikub Eesti mainet

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalle Klandorf
Kalle Klandorf Foto: Raigo Pajula / Postimees

Keskerakondlased peavad uudist Eerik-Niiles Krossi (IRL) tagaotsitavaks kuulutamise kohta šokeerivaks ning leiavad, et tema kandidatuuri jätkumine ja IRLi ladviku reaktsioon juhtumile rikuvad Eesti mainet.

Klandorf: uudis on šokeeriv

Keskerakonda kuuluv Tallinna abilinnapea Kalle Klandorf nimetas Interpoli teadet Isamaa ja Res Publica Liidu linnapeakandidaadi Eerik-Niiles Krossi tagaotsitavaks kuulutamise kohta šokeerivaks ning märkis, et Krossi valimine isegi volikokku kahjustaks oluliselt Tallinna rahvusvahelist mainet.

Klandorf ütles Keskerakonna pressiesindaja teatel, et Krossi mis tahes seos Tallinna linnaga kahjustab oluliselt Tallinna rahvusvahelist mainet. «Kas kujutate ette Tallinna linnapead, kes Eestist lahkudes kohe arreteeritakse?» küsis ta.

Tema sõnul on Tallinna linnapeal küllalt palju rahvusvahelisi tööülesandeid, kus tuleb linna väärikalt esindada. «Võib-olla ka Eesti riigi sees võidakse ta mis tahes saatkonna vastuvõtul arreteerida, sest saatkonna territoorium on ju teise riigi territoorium,» arvas Klandorf. «Ei kujuta hästi ette, et Londoni, Berliini, Pariisi, New Yorki, Pekingi või isegi Helsingi linnapea tahaks suruda kätt või jääda ühele pildile inimesega, keda Interpol kahtlustab laeva kaaperdamises, põhimõtteliselt piraatluses.»

Reps: Krossil pole teist valikut kui kampaaniast taanduda

Keskerakonna poliitilise sekretäri Mailis Repsi sõnul ei jäta Interpoli teade Krossi tagaotsitavaks kuulutamise kohta Krossile teist valikut, kui kohe kampaaniast taanduda.

«Kuidas kujutab IRL ette, et Randpere, Savisaar, Helme, Aasmäe või Anvelt saaksid tõsiselt väidelda inimesega, keda Interpol kahtlustab laeva kaaperdamises? Millest neil omavahel rääkida on – kas sellest, millisesse vanglasse Krossile kuivikuid viia?» küsis Reps partei pressiteates.

«Kross on püüdnud asja esitada Venemaa kiusuna, kuid Interpoli otsus kuulutada ta tagasiotsitavaks näitab, et valitseb suurem rahvusvaheline konsensus, et tõendid Krossi vastu on tõepoolest kaalukad. Interpol on tuntud oma sõltumatuse ja objektiivsuse poolest, tegemist on laitmatu mainega rahvusvahelise politseiorganisatsiooniga, millega ka Eesti teeb head koostööd,» rääkis Reps.

«Kross on nendel valimistel esinenud aususe eestkõnelejana. Me oleme algusest peale rääkinud, et tegemist on väga hämara kujuga, kelle kohta Eesti avalikkus tõde ei tea. Kahjuks peame nentima, et meil on olnud õigus,» lõpetas Reps.

Ratas: Keskerakonna süüdistamine on absurdne

Riigikogu aseesimehest keskerakondlase Jüri Ratase sõnul on IRL oma linnapeakandidaadi kaitsmisel valinud absurdse taktika. «Iga vähegi mõtlev inimene saab aru, et Keskerakonnal puudub igasugune mõju rahvusvahelisele politseiorganisatsioonile Interpol,» sõnas ta.

«Olen väga murelik, kuidas kaks praeguse valitsuse jõuministrit toovad oma erakonna kohalike valimiste tulemuse nimel ohvriks Eesti riigi rahvusvahelise tõsiseltvõetavuse ja maine,» ütles Ratas. «Eesti NATO ja Euroopa Liidu liikmena ei saa oma rahvusvahelisi koostööpartnereid nagu Interpol naeruvääristada.»

Ratas lisas, et oleme olukorras, kus Tallinnal on linnapeakandidaat, kes ei saa Tallinna esindada ei Helsingis ega Riias. «Välispoliitikas oleme alati leidnud konsensuse ning kindlasti ei tohiks munitsipaalvalimiste tulemuse nimel lubada ühele erakonnale selliseid soolosid,» ütles ta.

Eesmaa: Vaher ja Reinsalu kahjustavad Interpoli naeruvääristades Eesti mainet

Riigikogu väliskomisjoni aseesimees Enn Eesmaa nimetas Krossi ümber toimuvat «Eesti sise- ja kaitseministri sisepoliitikast motiveeritud ühisrünnakuks Interpoli vastu».

«Siseminister Vaher ning IRLi esimees, kaitseminister Reinsalu püüavad oma linnapeakandidaati kaitsta, kuid seda ei saa teha rahvusvahelise mainega politseiorganisatsiooni Interpoli täiesti valimatult naeruvääristades,» ütles Eesmaa.

Riigikogu väliskomisjoni aseesimees nentis, et nii kahjustatakse väga tõsiselt Eesti rahvusvahelist mainet.

«Veel absurdsem on püüda Krossi kaitsta väidetega, et asjasse on kuidagi seotud Keskerakond. Keskerakonnal pole Krossi võimalike kuritegudega midagi pistmist. Kahjuks on läinud nii, nagu oligi algusest peale arvatud. IRL- linnapeakandidaadi valik oli algusest peale kahtlane. Kahtlusi vaid süvendasid uudised sellest, et tegu on paadunud liiklushuligaaniga ning erinevad teised teated Krossi hämarate äride ja tehingute kohta,» lisas Eesmaa.

«Nüüd on siis kaks päeva enne valimisi tekkinud olukord, kus üks Tallinnas kandideerivatest esinumbritest on rahvusvaheliselt tagaotsitav inimene, mis määrib Eesti demokraatia mainet maailmas ja valijate silmis,» tõdes poliitik.

Kross kuulutati reedel tagaotsitavaks

Interpol eiras kaua aega Venemaa võimude taotlust lisada Kross rahvusvaheliste tagaotsitavate nimekirja, viidates taotluse poliitilistele motiividele, kuid muutis reede õhtul ootamatult oma seisukohta. Krossi tagaotsimise põhjuseks nimetatakse piraatluse organiseerimist.

Riigiprokuratuuri hinnangul ei anna praeguseks Eesti kriminaalasjas kogutud tõendid ja Venemaalt saadud informatsioon piisavalt alust Krossi kaaperdamises kahtlustada. «Eesti on niinimetatud Arctic Sea juhtumis viinud ühises uurimisrühmas mitme teise riigiga läbi ka ise võimalikult põhjalikku uurimist. Muu hulgas on õigusabipalvetega nõutud välja Venemaal kogutud tõendeid,» ütles juhtiv riigiprokurör Heili Sepp Postimehele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles