Vaher: Moskva püüab mõjutada kohalike valimiste tulemusi

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ken-Marti Vaher
Ken-Marti Vaher Foto: Toomas Huik

Siseminister Ken-Marti Vaher (IRL) taunis Interpoli otsust kuulutada Tallinna linnapeakandidaat Eerik-Niiles Kross (IRL) tagaotsitavaks, öeldes, et Venemaa püüab sekkuda Eesti suveräänsusesse.

«Vene eriteenistuse katse läbi Interpoli sekkuda Eesti riigi suveräänsusesse väärib selget hukkamõistu,» sõnas ta.

«Eerik-Niiles Krossi ründamine ööpäev enne valimisi on ühemõtteline sekkumine Eesti riigi suveräänsusesse pärast pronksiööd ja idaraha skandaali. Tegu on katsega mõjutada kohalike valimiste tulemusi Moskvale sobivas suunas, sellise sekkumise toimumine vahetult enne valimisi ei saa olla juhus,» rääkis Vaher.

«Venemaa on korraldanud oma nõiajahti  juba pikemat aega ja selleks üritatakse kasutada igat kanalit. Praegusel juhul ei ole küsimus ühe linnapeakandidaadi isikus, vaid laiemas vene luureteenistuste manipulatsioonis Eesti riigi sisepoliitika mõjutamise eesmärgil. Eesti ametiasutuste hinnang on selge – tegemist on poliitilise protsessiga ning selle seisukoha esitame uuesti Interpolile ja Venemaale.»

Reinsalu: Kross teeb head tööd Savisaare kukutamisel

IRLi esimees Urmas Reinsalu ütles Krossi tagaotsitavaks kuulutamist kommenteerides, et tegu on Venemaa sekkumisega Tallinna valimistesse.

«Minu jaoks on Venemaa sekkumine märk sellest, et Kross teeb head tööd Saavisaare kukutamisel,» ütles Reinsalu. «Olen kindel, et Eesti rahvas ei lase endale oma poliitilisi valikud ette kirjutada Vene luureteenistuste poolt. Venemaa on sekkunud Tallinna valimistesse.»

«Vene tänaste võimude Krossi-viha ei ole midagi uut. Varem soovisid nad Krossile kätte maksta Gruusia sõltumatuse kaitseks tehtud töö eest. Nüüd on mängus uus tegur, homsete valimistulemuste mõjutamine nii, et Savisaar jääks ametisse. Seetõttu on nad selles poliitiliselt fabritseeritud asjas esitanud järjekordse poliitilise taotluse Krossi vastu,» rääkis Reinsalu.

Interpol kuulutas eile Eerik-Niiles Krossi tagaotsitavaks süüdistatuna piraatluse organiseerimises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles