Kross: koomiline, aga Interpoli otsus on praegu kõige kasulikum mulle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eerik-Niiles Kross
Eerik-Niiles Kross Foto: Karli Saul/SCANPIX

Postimees tabas Tallinna linnapeaks kandideeriva Eerik-Niiles Krossi täna hommikul veidi enne kella 11 Balti jaama turul, kus ta oma kampaaniaüritust tegi, ning uuris poliitikult Interpoli eilse otsuse kohta ta tagaotsitavaks kuulutada.

Reedel muutis Interpol oma arvamust, teid on pandud tagaotsitavate nimekirja, millest see võib tulla?

Interpol ei ole oma arvamust muutnud, oma arvamust jätkuvalt tutvustab Vene Föderatsioon. See on muutumatuna püsinud juba ma arvan, et kolm aastat.

Aga miks vahetati just reedel see ära? Enne oli lihtsalt taotlus sees ja ei olnud seda rahuldatud, aga nüüd on see rahuldatud ja pandud teid tagaotsitavate nimekirja.

See on selline klassikaline juhtum, kus ikka reede õhtul sellised asjad toimuvad. Tänapäeval on Interpolis selline võimalus, et riigid saavad ise sisestada neid asju, küllap siis leidus mõni sõber FSBst või mõnest muust asutusest, kes seda tegi. Selles mõttes minu olukord on muutumatuna püsinud ja endiselt tore.

Kellele see kasulik on, et selline otsus tehakse ära just reedel ja kaks päeva enne valimisi?

Mulle tundub, et see on koomilisevõitu küll, aga mulle kõige kasulikum praegu.

Mis mõttes see just teile kasulikum on?

Selles mõttes, et vastasseis teistsuguseid väärtusi jagavate jõududega on üha selgem.

Kui praegu on see vahistamiskäsk välja antud, siis kas on reaalne, et teid vahistatakse Eestis? Kui te läheksite näiteks Lätti, kas teid siis kindlasti võetaks kinni kohe?

Kaugel sellest, Eesti vabariik on öelnud korduvalt, et see on poliitiline tagakiusamine ja loomulikult on ju naeruväärne väita, et kui ma olen teinud neli kuud aktiivset kampaaniat Tallinna linnas, on veel keegi inimene, kes ei tea, kus ma asun.

Milliseid samme teevad teie teada nüüd Eesti ametiasutused?

Seda peavad küll need asutused ise ütlema, seda pole minu pädevuses kommenteerida. Ega nad ju tegelikult enne esmaspäeva midagi eriti teha ei saa. Sellised asjad juhtuvad ju ikka «sobivalt» reede õhtul.

Kuidas mõjutab Interpoli otsus nii teie isiklikku kui erakonna valimiskampaaniat?

See ei ole ju ei minu ega Eesti avalikkuse jaoks midagi uut, nõndanimetatud Arctic Sea juhtum on kerinud juba kolm või neli aastat. Ainukene areng, mis on vahepeal toimunud, on see, et mul läheb Tallinna valimiskampaanias üle ootuste hästi. Igaüks võib teha oma järeldused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles