Valimislubaduse väärtus

Argo Ideon
, poliitika- ja majandus­analüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna välireklaamid
Keskerakonna välireklaamid Foto: Peeter Langovits

Küsinud Tallinna volikogu esimehe Toomas Vitsuti käest eile mõne Keskerakonna 2009. aasta septembris antud valimislubaduse täitmise seisu kohta, sain teada, et nelja aasta taguseid valimislubadusi ei peaks praegu vaatama nii, et paned näpu rea peale ning vaatad, kas lubadus on täidetud.

Mõistan, et küsimuse niisugune püstitus – erakond andis valimislubaduse, vaatame siis järgmiste valimiste eel, mis seis on – näitab vaid ajakirjaniku kitsarinnalist suhtumist ning võib-olla isegi teatud mõttekrampi.

Tallinna linnavalitsus on ju teinud palju head, mida valimislubadusena kirja ei pandudki. Näiteks sisse seadnud linnaelanikust sõitja jaoks piletitasuta ühistranspordi, kuigi 2009. aastal lubati üksnes hoida piletihind taskukohasena kõikidele abivajajatele. Üks lubadus on täidetud kuhjaga, mis ilmselt nullib valija moraalse õiguse küsida teiste lubaduste täitmise kohta.

Tegelikult on paberile pandud valimislubadus üldse üks erakondliku proosa hääbuv nähtus, sest tõhusam on köita inimeste meeli äsjavalminud tänavasillutise, koertejalutusplatsi, sauna või ristmikuga, lõigates avamistel linte läbi. Milleks takerduda sellisesse bürokraatlikku väiklusse nagu vanade valimisplatvormide lugemine?

Nagu märkis linnavolikogu esimees, tuli Tallinnal viimaste valimiste järel pühenduda majanduskriisi leevendamisele ning sel taustal peaks vaatama ka lubaduste täitmist.

Õige. Septembris 2009, kui Keskerakonna liikmed kohalike valimiste eel partei valimiskonverentsile kogunesid ja kinnitasid Keskerakonna manifesti 18. oktoobril toimunud valimisteks, ei võinud majanduskriisi saabumist Eesti pealinna ju veel kuidagi aimata. Valitsus oli küll paar korda riigieelarvet kärpinud, kuid nemad seal Toompeal pole kunagi valitseda osanud. Tallinnas lihtsalt ei osutunud objektiivsetel põhjustel võimalikuks lubadustega kokku hoida.

Tallinnas ainuvõimu neliaastakut lõpetav Keskerakond on hankinud väärtuslikke kogemusi. Valimismanifesti Tallinna volikogu valimisteks erakond seekord ei kirjutanud. Küll aga on olemas tsentripartei üleriigiline platvorm ning linnakantselei koostatud «Tallinna positiivne programm 2014–2018».

Kui selles mõni eesmärk ei realiseeru, on ilmselgelt vajakajäämisi dokumendi koostajal – linnakantseleil, mitte linna juhtival erakonnal.

Ei saa väita, et Keskerakond pealinnas lubaduste andmisest kõrvale hoiaks. Mõned neist ütles Edgar Savisaar välja Postimehe usutluses, teised jõuavad tallinlaste kodudesse ühes kandidaatide reklaamiga. Näiteks kesklinnas lubab Keskerakond taas rekonstrueerida linnahalli, millest saavat seejärel rahvusvaheline konverentsikeskus.

Aga kui te 2017. aastaks ei jõua, ega sellestki midagi, ärge end liigselt katkestage.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles