Enamik suuri erakondi eiras omavalitsuste korruptsiooniküsitlust

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korruptsioon.
Korruptsioon. Foto: SCANPIX

Kohalike valimiste eel tegi ühing Korruptsioonivaba Eesti erakondade ja valimisliitude hulgas küsitluse, et saada ülevaade kandideerijate arvamustest korruptsiooni ennetamisel ja tõrjumisel kohalikes omavalitsustes.

Vastuseid laekus 34, sealhulgas 15 valimisliitude esindajatelt, 14 Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esindajatelt, 2 IRLi esindajatelt, üks Keskerakonna ja Reformierakonna esindajatelt ja üks üksikkandidaadilt, teatas ühing Korruptsioonivaba Eesti.

«Asjaolu, et vastamise aktiivsus oli äärmiselt madal eriti erakondade esindajate osas, välja arvatud SDE, näitab ühingu hinnangul ühelt poolt erakondade üleolevat suhtumist kodanikuühiskonda,» ütles ühingu juhatuse esimees Jaanus Tehver.

Tehveri sõnul näitab passiivsus seda, et parteid kas ei pea korruptsiooniga võitlemist piisavalt oluliseks või ei oma selles valdkonnas selgeid seisukohti. Kõige terviklikum ja põhjalikum nägemus nii probleemidest kui lahendustest oli ühingu teatel Sotsiaaldemokraatlikul Erakonnal.

Näiteks Reformierakonna nimekirjadest tuli kogu Eesti peale vaid üks vastus, mis nägi välja nii (kirjapilt muutmata): «Mina ei näe probleemi! Kuna probleemi ei näe, siis pole ka lahendust pakkuda!»

Sisuliste vastuste seast ilmnes, et suurimate korruptsiooni põhjustajatena näevad kandidaadid huvide konflikti ja omavalitsuse juhtimise läbipaistmatust, ametnikkonna politiseeritust ja poliitilise kultuuri madalat taset.

Vastanutele tegi muret ka nn omade eelistamine. Lahenduste seas nimetati enim elanikkonna teadlikkuse tõstmist, õiguse edasiarendamist ja poliitiliste ametikohtade kaotamist.

Ühing analüüsib vastuseid oma edaspidise tegevuse planeerimiseks ja edasisteks tegevusteks korruptsiooni ennetamisel kohaliku omavalitsuse tasandil.

Ühing Korruptsioonivaba Eesti on avalikes huvides tegutsev mittetulundusühing, mille eesmärgiks on korruptsiooni vastu võitlemine ning läbipaistvuse suurendamine ühiskonnas ning Transparency Internationali esindaja rolli täitmine Eestis. Ühingu oluline toetaja on Avatud Eesti Fond.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles