Mäksa vallavanem lahkub

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mäksa vallamajast lahkuvad valimispäeval, 20. oktoobril ühekorraga vallavanem ja vallasekretär.
Mäksa vallamajast lahkuvad valimispäeval, 20. oktoobril ühekorraga vallavanem ja vallasekretär. Foto: Kristjan Teedema

Mäksa vallavolikogu14. oktoobri istungil teatasid Mäksa vallavanem Elina Madal ja vallasekretär Marit Seesmaa, et lahkuvad töölt 21. oktoobrist.

Volikogu tänas vallavanemat 1280-eurose kuupalgaga võrduva lisatasuga, kuid uut vallavanemat ei valinud ega määranud ka kohusetäitjat.

«Võimuvahetus peaks toimuma nii, et vallarahvas ei kannata, aga praegu võib tekkida kuu­pikkune tühimik,» leidis Mäksa volikokku kandideeriv Madis Masing. «Kui lahkub kaks juristiharidusega allkirjaõiguslikku inimest nii, et uued inimesed ei saa paika, on see pehmelt öeldes vastutustundetu.»

Määras ise asendaja

Mäksa volikogu liige, keskerakondlane Sirje Jõgiaas leidis, et Elina Madala üheksa kuu eest ametisse pannud valimisliidu Meie ja Mäksa liikmed pidanuks tulema lagedale ka asenduskandidaadiga.

«Loodan, et volikogu esimees kutsub volikogu uuesti kokku esmaspäevaks, sest muidu jääb valla elu seisma,» sõnas Jõgiaas. «Vallavanem ütles, et kinnitab käskkirjaga enda asendajaks majandusnõuniku Kaido Kullamaa, aga mina näen, et vallavanem ise saab endale asendaja määrata ainult puhkuse või haiguse ajaks.»

Jõgiaas lisas, et ei näe üheksa kuud valda juhtinud Madala töös saavutusi, mille eest olnuks kohane määrata lisatasu.

Tartu maavalitsuse maasekretär Tõnu Vesi viitas, et kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse järgi on vallavanemal õigus lahkuda töölt juba lahkumisavalduse esitamisele järgneval päeval. Vesi sõnul on aga loomulik, et vallavalitsuse normaalse töö jätkamiseks ja kodanike teenindamiseks tuleb volikogu kokku ning valib vallavanema või tema kohusetäitja esimesel võimalusel.

«Vallavanema viimane tööpäev on 20. oktoober,» märkis Vesi. «Kuna esmaspäevast enam vallavanemat pole, saaks volikogu asja lahendada, tulles kokku esmaspäeval.»

Volikogu istungi kutse ja päevakord peab olema volinikel käes vähemalt neli päeva enne istungi toimumist. Esmaspäevane istung eeldaks päevakorra kättesaamist hiljemalt täna.

Selline oli kokkulepe

Mäksa volikogu esimees Toivo Mardisalu arvas, et Kaido Kullamaa ajutine ametisse määramine on seaduslik. Mardisalu ei näinud ka põhjust hakata valima uut vallavanemat nendeks vähesteks päevadeks, mis on jäänud uue volikogu koosseisu selgumiseni.

«Kõik toimib, ma ei näe probleemi,» sõnas Kullamaa. Elina Madala äraminekus polevat vähimatki üllatust. «Kui ta jaanuaris ametisse valiti, oligi kokkulepe, et ta on ametis kuni valimisteni.»

Madal kinnitas, et tema äraminekul pole tõesti muud ajendit kui kokkulepitud tööperioodi lõppemine. Vallasekretär Marit Seesmaa, kes töötab ka maaülikooli juristina, polnud enda sõnul motiveeritud jätkama kümnendikkoormusega.

«Olin ajutiselt abis, aga see oli puhas heategevus, sest tasu ei katnud isegi minu kütusekulu,» ütles Seesmaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles