Paet rahustab: NATO-Vene ühiskilp on tulevikumuusika

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Paet NATO välisministrite kohtumisel Tallinnas.
Urmas Paet NATO välisministrite kohtumisel Tallinnas. Foto: Raigo Pajula

Eesti välisminister Urmas Paeti sõnul ei hakata NATO-Vene ühist raketikilpi rajama seni, kuni Venemaa loeb NATOt ja selle laienemist endale ohuks.


«Kõigepealt ei maksa sündmustest ette tõtata,» vastas Paet Postimees.ee küsimusele, kuidas põhjendada Vene-skeptilisele eesti rahvale NATO valmidust teha Venemaaga ühine raketikilp.

«Selleni on tänase seisuga ilmselt veel väga pikk maa. See on niivõrd oluline julgeolekualane küsimus, et eeldab väga suur usaldust, rääkis Paet NATO välisministrite Tallinna kohtumist kokkuvõtval pressikonverentsil.

«Ma ei näe võimalust, et see asi saaks pikkade sammudega edasi liikuda enne, kui Venemaa lõpetab või loobub nägemast NATOt ja sealhulgas NATO laienemist endale vaenuliku tegevusena. Siin ei ole ju mingit loogikat - kuidas sa teed kellegiga nii olulist julgeolekualast koostööd, kui sa tegelikult teist poolt ei usalda,» ütles Eesti välisminister.

Tema sõnul peab Venemaa enne aru saama, et NATO riigid või laienemine ei kujuta talle ohtu, vaid muudab Euroopat hoopis turvalisemaks.

«Ohud on hoopis mujal ja need on samad, mis NATO riikidel, kui räägime näiteks rahvusvahelisest terrorismist või riikidest, kes hoolimata rahvusvahelisest arvamusest üritavad ikka endale tuumarelvi toota.»

Kuni usaldus sellisel tasemel ei ole ja ikka kahtlustavalt teineteise poole piieldakse, ei ole NATO ja Venemaa ühise raketikilbi rajamine Paeti hinnangul reaalne teema.

NATO välisministrid otsustasid oma mitteametlikul kohtumisel Tallinnas, et hakkavad Venemaaga raketikilbi küsimuses läbi rääkima.

Hetk enne Paeti pidas oma pressikonverentsi NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen, kes on üks Venemaa plaanitavasse Euroopa ühtsesse raketikaitsesüsteemi kaasamise suuremaid toetajaid.

Postimees.ee palus Rasmusseni põhjendada tavalisele eestlasele selle idee positiivseid külgi.

Alliansi peasekretär väitis vastuseks, et koostöös Venemaaga saab NATO luua tõhusama raketikilbi ning kuna sel juhul ei võta meie idanaaber kilpi enam enda vastu suunatud ohuna, muutub nii olukord Euroopas turvalisemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles