Pihl: kõnelus Rahvaliiduga tõstab sotside mainet

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Pihl ja Karel Rüütli sotside ja Rahvaliidu ühiste kavatsuste deklaratsiooni allkirjastamas.
Jüri Pihl ja Karel Rüütli sotside ja Rahvaliidu ühiste kavatsuste deklaratsiooni allkirjastamas. Foto: Mihkel Maripuu

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimehe Jüri Pihli väitel tõstab Rahvaliiduga läbirääkimiste pidamine sotside mainet, mitte ei langeta seda, nagu on Pihli erakonnakaaslased kartnud.


Postimees.ee küsimusele, mida plaanivad sotsiaaldemokraadid teha siis, kui kaks kolmandikku Rahvaliidu kongressist ei poolda kahe erakonna ühinemist ja kahe partei kosjad jäävad katki, nagu prognoosis ka sotsist riigikogu liige Hannes Rumm, vastas Pihl: «Ärgem tõtakem sündmustest ette.»

Pihl märkis, et Rahvaliidus on väga palju asjatundlikke ja töökaid poliitikuid.

«Ei ühinemiskõnelused ega koostöö nendega ei saa kuidagi meie mainet rikkuda. Hoopis vastupidi. Need, kes soovivad luua tõsiseltvõetavat jõudu praeguste valitsejate tasakaalustamiseks, liituvad meiega.»

Samas väitis Sotsiaaldemokraatide aseesimees Peeter Kreitzberg poole kuu eest erakonna siselistis, et roosinupupartei ja Rahvaliidu ühinemisest rääkimine ähmastab sotside identiteeti ja kahandab ta populaarsust rahva seas.

Pihl kommenteeris ka propagandaasjatundja Agu Uudelepa tänase Postimehe arvamusküljel esitatud väidet, et Rahvaliiduga leibade ühte kappi panek võib kaotada ka need maineriismed, mis sotsidel Tallinnas Keskerakonnaga koostööle minemisest järgi on jäänud.

«Sotsiaaldemokraatlikul Erakonnal ongi üks põsk juba poriga koos. Praegu rahvaliitlastele abikätt ulatades võivad nad kogemata tekitada olukorra, kus teinegi põsk saab poriseks ning Savisaare varjule lisandub veel kohtukulli vari,» kirjutas Uudelepp.

Pihl sellega ei nõustunud ja leidis, et ühendpartei suudab pakkuda valijatele arvestatavat alternatiivi, mida näitab kas või tõsiasi, et Sotsiaaldemokraatliku Erakonna reiting on sügisest saadik kasvanud. «Puhaste põskedega opositsioonis olek ei saa olla eesmärk. Olulised on konkreetsed teod.»

Populaarsusküsitlustele viidates lükkas Pihl ümber ka Uudelepa väite, et koostöö Keskerakonnaga on lubatud Reformierakonnale, kuid mitte sotsidele, sest sotsid on madala profiiliga erakond (nn vahetusmängija), kes jääb nn puudliks ja kaotajaks ka siis, kui võtab koalitsioonikõnelustelt täisvõidu.

«On tõsi, et suurtel erakondadel on lihtsam silma paista. Samas on erakonna seisukohtade tutvustamine ja kandepinna laiendamine meie endi kätes,» rääkis Pihl.

«Julgen tõsiselt kahelda Uudelepa väites, nagu sõltuks koostöö lubatavus erakonna suurusest või kohtade arvust valitavas kogus. Näiteks eelmises valitsuskoalitsioonis oli meil küll kõige vähem kohti, kuid erakonna toetus tõusis kahe aasta jooksul märgatavalt.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles