Sotside-Rahvaliidu ühisnime küsimus tõotab vaidlusi

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sotsiaaldemokraatide ja Rahvaliidu ühinemisel tekkiva partei nimi tõotab kujuneda üheks vaidluskohaks, sest rahvaliitlased soovivad, et sinna jääks viide ka neile. 


Vastates küsimusele, kas täna ulatuslikust ühisosa leidmisest teatanud Rahvaliidu ja sotsiaaldemokraatide vahel on ka vaidlusküsimusi, mainis Rahvaliidu aseesimees Anto Liivat esmalt liitpartei nime temaatikat.

«Kahtlemata on hästi palju küsimusi, mis on selgelt laual, näiteks ühenderakonna nimeküsimus, mille osas on meil teatud eriarvamusi,» ütles Liivat Postimees.ee'le.

«Me ei arutanud täna nimekujusid, aga rahvaliitlastena oleme kindlalt veendumusel, et kuivõrd võrdsete partnerite ühinemise tulemusena sünnib uus poliitiline jõud, siis peaks selle nimekujus kajastatud olema nii Rahvaliidu kui Sotsiaaldemokraatliku Erakonna nime ja identiteedi sümbolid.»

Tema sõnul üritavad erakonnad siiski liikuda edasi samm-sammult ning laiendada kõigepealt positiivset ühisosa ning võtta tundlikumad teemad ette hiljem.

Sotsiaaldemokraatide aseesimehe Indrek Saare sõnul lepiti täna selles küsimuses kokku vaid, et uue jõu nimi ei saa olema erakond «Eesti Eest!».

Tema väitel on nimi tegelikult teisejärguline küsimus. «Kui vaatame Eesti ühiskonda ja mis panuse peaks meie liitumine Eesti ühiskonda andma, siis see, mis värvi I täpp on, on küsimus, mille taha ühinemine igal juhul ei saa jääda.»

Nii Liivat kui Saar väitsid, et nad on korralikult õppinud Isamaa ja Res Publica liitmise valulisest kogemusest ning toona tehtud vigu üritatakse nüüd vältida.

Saare sõnul tähendab see eelkõige sisulistes küsimustes kokku leppimist ning liigse tehnilistele üksikasjadele keskendumise vältimist, samuti soovi tagada, et mõlema erakonna kõik liikmed oleksid protsessi sisuliselt võimalikult suurel määral kaasatud.

Küsimusele, kas see tähendab ka seda, et sotside ja Rahvaliidu baasil tekkiva jõu nimi ei saa olema samasugune, nagu kahe konservatiivse jõu ühendamisel tekkinud Isamaa ja Res Publica Liit, vastas Saar: «Ka sellest tahaksime me õppida.»

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Jüri Pihl ja tema ametivend Rahvaliidust, Karel Rüütli, allkirjastasid esmaspäeval ühiste kavatsuste deklaratsiooni, mille järgi alustatakse kõnelusi eesmärgiga jõuda erakondade ühinemiseni ja osalemaks 2011. aasta riigikogu valimistel ühise nimekirjaga.  

Deklaratsiooni kohaselt peaks ühiserakond kuuluma Euroopa Sotsiaaldemokraatlikku Parteisse.  

Tänasel läbirääkimisdelegatsioonide esimesel kohtumisel keskendusid mõlema partei esindajad programmilisele ühisosale ning leidsid, et erakondade eesmärgid ühtivad sotsiaal- , tervishoiu-, tööhõive-, regionaal- ning hariduspoliitilistes küsimustes.

Teist korda kohtutakse esmaspäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles