Ansip ja Ligi: lõpetage klounaad ja vaese justiitsministri kottimine

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Justiitsminister Rein Lang.
Justiitsminister Rein Lang. Foto: Toomas Huik

Peaminister Andrus Ansip soovitas lõpetada Markovi-suguste antikangelaste loomine ja justiitsminister Rein Langi patuoinaks tegemine, sest see on Eesti riiki häbistav klounaad.

Kaitsepolitsei alustas eile justiitsminister Rein Langi suhtes väärteomenetluse, kuna ta avaldas seoses viisaskandaaliga ajakirjanik Tuuli Kochile piiratud tasemega riigisaladuse, ning tänasel valitsuse pressikonverentsil küsiti peaminister Andrus Ansipilt, kas ta kavatseb Langi kuidagi karistada.

«Mina peaministrina teda kindlasti karistama ei hakka, aga iseenesest on muidugi huvitav näha, kui kaugele see Eesti riigi naeruvääristamine võiks minna,» vastas Ansip. Ta juhtis tähelepanu avalikkuse ees kahe silma vahele jäänud tõsiasjale, et prokuratuuri teatel avaldas riigisaladuse ehk asjaolu, et Sergei Markovile on kehtestatud Schengeni viisakeeld, Postimehe ajakirjanikule Tuuli Kochile esmalt sotsiaaldemokraatliku erakonna peasekretäri ametis olnud Randel Länts.

Päeva jooksul sai Tuuli Koch eeluurimisel tuvastamata allikalt teada, et lisaks Sergei Markovile plaaniti tühistada ka Vassili Jakemenko viisakeeld, kuid seda ei tehtud. «Keegi ei uuri, kes see allikas võis olla,» imestas Ansip. Tema hinnangul oli Rein Lang veendunud, et ajakirjanikule on riigisaladus juba niikuinii teada, kui ta seda ise välja ütles.

«Eesti riigis üks minister võtab kätte ja paneb ühe klouni Schengeni viisakeelu nimekirja. Siis muudetakse see riigisaladuseks. Mis saladus see on, ma küsin kõigepealt?,» jätkas Ansip. Vahepeal jäi tema sõnul meediast peaaegu mulje, et Markov on Eesti vaenlane number üks.

«Minu silmis on kogu see lugu üks suur kahetsusväärne klounaad, aga ma ei näe selle lõppu tulemas. Allikakaitseseadus väidetakse ka olevat sellepärast tehtud. Ükskord tuleks ärgata ja anda asjale adekvaatne hinnang, mitte genereerida igasuguseid lugusid, kus keegi kedagi survestas,» rääkis peaminister. «Lollus sai tehtud, viga tuleb parandada,» ütles ta lihtsalt.

Ansipile sekundeeris rahandusminister Jürgen Ligi öeldes, et on naeruväärne, kuidas Eesti peab kogu Euroopale seletama, miks Markov ei tohi sõita näiteks Madridi: «Praegu kõik teavad, et Markovi Schengeni viisakeelule ühtegi sisulist põhjendust ei ole, see on juba maailma uudis ja me ikka hoiame kramplikult sellest kinni,» rääkis minister. «Meil räägitakse küberkurjategijast, sest Enteri nuppu vajutati mitu korda, andke andeks! Ja nüüd on vaene justiitsminister saanud järjekordse kottimise osaliseks.»

Ansip ütles irooniliselt, et Markovi viisakeeluga seotud riigisaladus on nagu surnud kass, mida kõik on ringi loopinud ja keegi neist pole süüdi. «Aga siis tuleb kõigile tuntud isik Rein Lang - vat talle võiks midagi väänata,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles