Pihl ja Rüütli lõid ühinemise ettevalmistamiseks käed

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Pihl ja Karel Rüütli sotside ja Rahvaliidu ühiste kavatsuste deklaratsiooni allkirjastamas.
Jüri Pihl ja Karel Rüütli sotside ja Rahvaliidu ühiste kavatsuste deklaratsiooni allkirjastamas. Foto: Mihkel Maripuu

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Jüri Pihl ja Eestimaa Rahvaliidu esimees Karel Rüütli allkirjastasid täna ühiste kavatsuste deklaratsiooni, mille järgi alustatakse kõnelusi eesmärgiga jõuda erakondade ühinemiseni ja osalemaks 2011. aasta riigikogu valimistel ühise nimekirjaga.


Deklaratsiooni kohaselt moodustatakse ühised töögrupid ühinemistingimuste, valimisprogrammi ja valimisnimekirjade koostamiseks. Ühinemisleping esitatakse erakondade volikogudele kinnitamiseks hiljemalt 10. maiks.

Veel seisab deklaratsioonis, et SDE esitab Rahvaliidule ettepaneku ühinemiseks ning ettepaneku vastuvõtmisel viiakse ühinemine läbi hiljemalt 2011. aasta märtsiks.

Erakonna valimisnimekirjad ja valmisprogramm järgmisel aastal toimuvateks riigikogu valimisteks kiidetakse heaks ühisel valimiskonverentsil.

Kolmas poliitiline jõud 

Rahvaliidu esimees Karel Rüütli sõnas enne deklaratsioonile alla kirjutamist, et kahe erakonna jaoks on küsimus selles, mis saab Eesti riigist pärast järgmisi riigikogu valimisi. «Leiame, et kahe erakonna ühinemisel tekib uus poliitiline jõud, kes toob uut kvaliteeti tänasesse Eesti poliitikasse. Näeme ka seda, et see uus poliitiline jõud oleks väga selgeks alternatiiviks täna ühelt poolt Isamaa ja Res Publica liidu ja Reformierakonna liidule ja teiselt poolt Keskerakonnale,» rääkis Rüütli.

Ta sõnas, et kahe erakonna ühinemine pole pelgalt organisatsioonide ühinemine, vaid ühendatakse mõlema erakonna pädevused. «Hindame väga kõrgelt SDE erinevaid eksperte nii hariduse, kultuuri, kui välispoliitikas. Sotsiaaldemokraadid on tugevad paljudes linnaorganisatsioonides, Rahvaliit paljudes maakonnaorganisatsioonides. Meie sünergia kahe erakonna baasil on tugev ja suur,» ütles Rüütli.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Jüri Pihl märkis, et tema hinnangul on Rahvaliidul ja SDE-l palju ühiseid väärtusi. «Ma arvan, et kui me suudame ühinemisprotsessi lõpuni viia, siis sellest võidavad mitte ainult kaks erakonda, vaid Eesti. Arvatavasti saame näha ka seda, et suudame Eesti kaardi ühtlasemalt täita ühiste jõududega.»

Väldivad IRLi ja Res Publica ühinemisel tehtud vigu

Pihl lisas, et ollakse alles protsessi alguses ning oodatakse, mida arvab tänane Rahvaliidu volikogu. «Vaatame, mis otsused tehakse. Meil on vastav delegatsioon moodustatud juba tükk aega tagasi ning teemat on korduvalt ka juhatuses arutatud,» märkis Pihl.

Sotside juht märkis veel, et erakonnad ei taha ennast võrrelda IRL-i ja Res Publica ühinemisega. Karel Rüüti lisas, et ühinemise üksikasjad täpsustatakse läbirääkimistel. «Meil ei ole kavas korrata neid vigu, mida tegid ühinemisel IRL ja Res Publica ja neid kahte protsessi pole võimalik omavahel võrrelda,» nentis Rüütli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles